De laatste tijd is het vaste energiecontract weer in trek. Lange tijd werden alleen nog maar variabele contracten aangeboden vanwege de forse prijsstijgingen. Nu een vast energiecontract afsluiten weer een mogelijkheid is, maken consumenten daar volgens vergelijkingssite Independer gretig gebruik van. Vooral jaarcontracten zijn erg in trek. Maar is het nu wel of niet een goed idee om nu een vast energiecontract af te sluiten? Is nu het juiste moment of kun je beter nog even wachten?
In vergelijking met de energiecrisis zijn de prijzen van stroom en gas enorm gedaald. Waar het tijdens de energiecrisis geen optie was om nog een nieuw vast contract af te sluiten, bieden energieleveranciers sinds 1 juni die mogelijkheid wel weer. Sinds begin juni kun je jouw tarief voor gas en stroom weer voor één, twee of drie jaar vastzetten. Volgens Kerkhof is 50-60% van de Independer-bezoekers die gericht kijkt naar energiecontracten op zoek naar een vast contract.
De mogelijkheid voor een vast tarief is erg in trek bij consumenten, zo vertelt energie-expert Joris Kerkhof van Independer aan NU.nl. Mensen vinden het vooral prettig dat ze daardoor nu al zekerheid hebben over wat ze in de wintermaanden kwijt zijn aan gas en stroom. Nadat de tarieven vorig jaar zomer en in de wintermaanden daarna de pan uit rezen, hechten mensen extra veel waarde aan zekerheid. Met een vast energiecontract heb je er geen last van als de beursprijzen weer omhoog gaan. Je blijft hetzelfde betalen voor je energierekening.
Met name de jaarcontracten zijn in trek, zo merkt Independer. Bij jaarcontracten is het tarief, vanwege de kortere vaststaande periode, lager dan als je het tarief voor twee of drie jaar vastzet. Bij een contract van twee of drie jaar ligt het tarief net onder het prijsplafond. Bij jaarcontracten betaal je fors minder dan het huidige prijsplafond
Al met al liggen de energietarieven, welk contract je ook neemt, al vele malen lager dan vorig jaar. Een jaar geleden moesten energiehandelaren een tijdje zelfs meer dan € 300 betalen voor een megawattuur gas. Inmiddels ligt dat tarief met minder dan € 30 meer dan drie keer zo laag.
Niet alleen is er sinds 1 juni weer de mogelijkheid om je energietarieven voor lange tijd vast te zetten. Sinds 1 juni zijn ook de opzegvoorwaarden voor energiecontracten veranderd. Je betaalt tegenwoordig een hogere boete als je al vóór het eind van het energiecontract van je contract af wilt. Dat betekent dat je in grotere mate aan een energiecontract vastzit dan voorheen.
Waar het eerder nog relatief eenvoudig en goedkoop was om je energiecontract op te zeggen, ligt dat nu dus iets anders. Extra belangrijk dus dat je een goede keuze maakt qua energieleverancier, zodat je er niet later spijt van hebt!
Nog een reden om voor een vast energiecontract te kiezen is dat het prijsplafond op 31 december 2023 eindigt. Dit prijsplafond was ingesteld door het kabinet om de energieprijzen niet boven een bepaald grensbedrag te laten uitkomen. Het kan fijn zijn om ook na afschaffing van het prijsplafond zekerheid te hebben over jouw energietarief. Ook dat pleit voor een vast contract. Het huidige tarief ligt lager dan het prijsplafond. Door voor een vast contract te kiezen, weet je zeker dat je dit bedrag nog een tijdje blijft betalen.
De vraag is alleen: is het verstandig om nu over te stappen naar een vast energiecontract of kun je daar beter nog even mee wachten? Er zitten voor- en nadelen aan. Aan de ene kant biedt een vast contract je zekerheid. De tarieven liggen nu lager dan vorig jaar, maar het is niet zeker wat de tarieven verder gaan doen. Het kan zijn dat ze opnieuw stijgen, bijvoorbeeld als er een strenge winter aankomt of als de gasvoorraden opnieuw slinken door bijvoorbeeld de situatie in Oekraïne of andere veranderingen in de wereld. Dan zit je met een vast contract altijd goed.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat de tarieven juist dalen. Dan zou je in theorie beter kunnen wachten. Hoe de prijzen zich ontwikkelen, is alleen lastig te voorspellen. Als mensen blijvend minder gas nodig hebben, bijvoorbeeld doordat we meer zijn gaan besparen op gas, dan is het goed mogelijk dat de gasprijs verder daalt. Maar situaties in de wereld, zoals dat de economie in China na corona weer meer op gang komt en de situatie in Oekraïne, kunnen ook juist een stijging van de gasprijzen betekenen.
Feit blijft dus: als je, zeker na afgelopen periode, meer zekerheid wilt over je energierekening, is een vast contract mogelijk een slimme zet.
Bron: NU.nl