Een huis bouwen als een puzzel is dat echt beter dan hoe we normaal bouwen? In dit artikel gaan we eens kijken naar de voor- en nadelen van prefab bouwen. Hoe praktisch is het echt?
Voordat we beginnen met het verkennen van de voor en nadelen, is het handig om eerst te kijken wat prefeb bouwen nu precies in houdt.
Prefab bouwen is manier van modulair bouwen. In plaats van stenen te stapelen op locatie, krijg je alles in grotere delen kant en klaar aangeleverd.
Deze delen worden van te voren in een fabriek gemaakt en rechtstreeks naar je toe gebracht. Het is eigenlijk een soort gigantische puzzel voor volwassenen, waarbij de stukken perfect in elkaar passen. Het maakt het hele bouwproces een stuk soepeler. Laten we eens kijken naar de voordelen:
Prefab bouwen is echt een stuk sneller dan de oude vertrouwde manier van bouwen. Bij die traditionele aanpak gaan ze stap voor stap op de bouwplaats zelf aan de slag, en dat kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen.
Soms moeten je maanden, zelfs jaren wachten vo
ordat dat nieuwe huis eindelijk klaar is voor bewoning. Maar met prefab constructie? Dat gaat een stuk vlotter. Afhankelijk van hoe complex het ontwerp is, kan je binnen enkele weken al in je spiksplinternieuwe huis intrekken.
Lees ook: Slim besparen met een Tiny House - klein wonen, groots geluk
Prefab is ook een keuze die de natuur een handje helpt. Er worden materialen gebruikt die het milieu niet te veel belasten en die bovendien lekker lang meegaan. En dan heb ik het nog niet eens over de efficiëntie van het bouwproces, want in de fabriek is alles aanwezig, wat het bouwen zelf een stuk vlotter laat verlopen.
Bij de prijs zul je ook positief verrast zijn. Waar je misschien denkt dat snelheid en milieu vriendelijkheid extra kosten met zich mee zouden brengen, is dat bij prefab niet het geval. Je bespaart namelijk op de uren van vaklui en op materiaal dat anders verspild zou worden.
Prefab bouwen staat bekend om de kwaliteit. Dit komt omdat alle delen in een gecontroleerde omgeving worden gemaakt. Die gecontroleerde zorgen voor een hoge bouwkwaliteit en minder fouten.
Ook heb je tijdens de bouw geen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en stormen. Het resultaat? Een betrouwbaar en duurzaam eindproduct, zonder onverwachte tegenvallers.
Juist omdat alles in een gecontroleerde omgeving wordt gemaakt, is het ook goed mogelijk om aanpassingen te doen aan de modules.Het moet natuurlijk uiteindelijk wel goed aansluiten op de andere delen. Maar in het deel zelf kan je best flexibel zijn.
Het is niet allemaal perfect, dat is duidelijk. Er komt flink wat planning bij kijken, De levering van prefabmaterialen op de bouwplaats perfect getimed zijn om vertraging te voorkomen. En voor het verplaatsen van de prefab elementen heb je zwaar geschut, zoals een kraan nodig, en dat is niet overal even simpel te regelen.
Ook het transporteren van prefabmodules van de fabriek naar de bouwplaats kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je hebt speciale vrachtwagens nodig en soms zelfs vergunningen en extra begeleiding om ervoor te zorgen dat die prefabonderdelen veilig op hun plek terechtkomen.
En laten we de routeplanning niet vergeten, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je vast komt te zitten onder een te lage brug of in een te smalle tunnel.
Lees ook: Milieubewuste keuzes voor je interieu
Als er iets misgaat in de planning of logistiek, kan dat voor flinke vertragingen en extra kosten zorgen.
Prefab bouwen kan in sommige gevallen echt geweldig werken. Het biedt efficiëntie en gemak zonder te veel gedoe. Als het past bij je specifieke wensen en ideeën, is het zeker de moeite waard om serieus te overwegen.
Als je het goed doet, kan het veel tijd besparen!