Hoewel er de afgelopen jaren volop is verduurzaamd door woningeigenaren en in nieuwbouwprojecten, is er nog grote winst te behalen. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa. Als het in het huidige tempo doorgaat, dan zullen pas in 2090 alle huizen in Nederland een energielabel A (=heel zuinig) hebben. In Flevoland gaat de vergroening een stuk sneller; hier heeft naar verwachting al in 2035 elk huis een label A. Voor veel andere provincies ligt dit omslagpunt rond 2055.
Op dit moment hebben volgens Calcasa 6 op de 10 woningen in Nederland een energielabel. Elk huis scoort daarbij een label tussen G en A++++. Daarbij staat G voor totaal niet energiezuinig (denk: slechte isolatie, tocht via het raam, etc.) en A++++ is de hoogst haalbare score. Van de Nederlandse huizen met een energielabel heeft op dit moment 30% een score A. Gemiddeld voor Nederlandse woningen is een energielabel tussen B en C in. Dat is op zich al een verbetering ten opzichte van tien jaar geleden, toen een D-label nog de gemiddelde standaard was.
Qua energiezuinigheid van woningen zijn er grote verschillen te zien tussen provincies. Woningen in Flevoland hebben over het algemeen het beste energielabel, wat vooral komt doordat hier veel nieuwbouw staat. Van alle woningen in Flevoland met een energielabel heeft 43% een A-label, terwijl dit in 2015 nog rond de 20% was. Als je ook de B-labels meerekent, dan is zelfs ruim twee derde van de woningen in Flevoland op dit moment energiezuinig te noemen.
In Limburg en Zeeland ligt het percentage woningen met een A-label het laagst van alle provincies. In Limburg heeft slechts 20% van de woningen een A-label. Zeeland komt daar dan wel iets boven uit, maar loopt dan weer flink achter op de andere provincies qua tempo van verduurzaming. Als het op dit tempo doorgaat, dan zou in Flevoland in 2035 elke woning een A-label moeten hebben. In andere provincies is dit een stuk later, zo rond 2055 gemiddeld, en in Zeeland zelfs pas in 2090.
Almere, Utrecht en Nijmegen zijn de steden die qua vergroening vooroplopen. Hier wordt het meest gedaan aan verduurzaming van koopwoningen. Als het in dit tempo doorgaat, zou Almere in 2030 al over enkel woningen met een A-label beschikken.
Vanaf juli dit jaar wordt het overigens verplicht voor huiseigenaren om op Funda hun energielabel te vermelden. Woningeigenaren die dit niet doen, riskeren een boete van € 170. Eerder nog konden woningeigenaren hun energielabel voor slechts een paar euro online opvragen. Vanaf nu is het vanuit de Europese regels verplicht om hiervoor een specialist te laten langskomen die de woning grondig inspecteert.
Bron: De Telegraaf