Huis gekocht met een houten vloer? Dit moet je weten


16 mei 2024 door Redactie
142 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Huis gekocht met een houten vloer? Dit moet je weten

Als je een huis hebt gekocht met een houten vloer, dan heb je al een tijdloze en karakteristieke basis. Het voegt direct meer warmte toe aan de ruimte! Maar het bezitten van een echte houten vloer brengt ook een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten die je moet weten om de vloer in topconditie te houden. Zo zorg je ervoor dat de vloer nog vele jaren meegaat en je optimaal geniet van je nieuwe thuis.

Goed onderhoud is essentieel

Een van de eerste dingen die je moet weten is dat een houten vloer onderhoud vereist. Dit omvat niet alleen het regelmatig schoonmaken van de vloer, maar ook het laten behandelen door een vloerenspecialist zoals Van Houdt Vloeren. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende behandelingsmethoden met bijvoorbeeld lak, hardwax of olie. Iedere afwerking heeft zo zijn eigen voordelen en uitstraling. Tussen de professionele onderhoudsbeurten door kun je het hout zelf reinigen en onderhouden met de juiste producten. Laat je goed informeren over welke producten het beste passen bij de afwerking van jouw vloer.

Ook leuk om te lezen: Nieuwbouwhuis gekocht? Zo kun je het tijdloos inrichten

Bescherming tegen vocht is belangrijk

Hout is gevoelig voor vocht. Daarom is het belangrijk om je vloer te beschermen tegen waterschade. Vermijd een te natte dweil en zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen snel worden schoongemaakt. Professionele behandeling van je vloer zorgt ervoor dat vocht minder snel in het hout kan trekken, waardoor je minder kans hebt op vlekken en beschadigingen.

Renovatie kan de levensduur verlengen

Zelfs als de houten vloer al wat ouder lijkt en beschadigingen heeft, kan het nog een tweede leven krijgen. Laat de parketvloer schuren, repareren en afwerken door een vloerenspecialist zodat het weer als nieuw lijkt. Deze renovatie is niet alleen duurzamer dan het vervangen van een vloer, maar vaak ook een stuk goedkoper.

Temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden de vloer

Vergeet daarnaast niet dat hout gevoelig is voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het kan namelijk leiden tot krimp, uitzetting of zelfs scheuren in de vloer. Let er daarom op dat je het binnenklimaat stabiel houdt en maak eventueel gebruik van een luchtbevochtiger of ontvochtiger.

Professioneel advies is waardevol

Als laatste is het goed om te benadrukken dat professioneel advies van onschatbare waarde kan zijn. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste afwerking, advies geven over onderhoud en eventuele schade oplossen. Ga niet zomaar zelf aan de slag met je houten vloer, omdat dit vaak geen mooi eindresultaat oplevert.