• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Hoe bespaar je energie voor het milieu én je eigen portemonnee?

Hoe bespaar je energie voor het milieu én je eigen portemonnee?


28 december 2023 door Mireille Roelands Bonjer
11 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Welke besparingen zijn goed voor het milieu én je eigen portemonnee, die bovendien ook nog de waarde van je woning doen stijgen? Ik heb even wat feiten op een rijtje gezet zodat je hier een beter beeld bij kan krijgen. In de wintertijd is onze centrale verwarming namelijk energieverbruiker nummer één. Het verwarmen van onze woning neemt gemiddeld zo’n 60 procent in van onze energiekosten. Daarnaast is verwarmd water ook nog eens goed voor zo’n 15 procent van de kosten.

De gemiddelde levensstijl anno nu, die op veel vlakken van (elektrische) gemakken voorzien is, maakt een grote aanslag op de voorradige energiebronnen. Naast dat (te) veel energieverbruik belastend is voor het milieu, kost energie zoals je zelf al aan den lijve hebt kunnen ondervinden vorig jaar, ontzettend veel geld. Een groot deel van die kosten zou je ook kunnen besparen, zodat je het kan sparen of uitgeven aan andere (leuke) dingen in het leven, die ook steeds prijziger worden.

Lees hier meer over: Energie-efficiënter je woning inrichten 

Na het lezen van deze blog kan jij thuis meteen praktisch aan de slag gaan met onderstaande tips om energie te besparen voor het milieu én je eigen portemonnee.

Het advies van Milieu Centraal luidt: “Als je actief bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.” Wist je ook dat als jouw verwarming altijd op 19 graden staat, je daar zo'n honderdvijftig euro per jaar mee bespaart? Mijn advies is: trek in de koudere periode van het jaar, lekker een warme trui aan als je niet actief bezig bent en het toch warm wilt hebben.

Constante temperatuur in huis

Je kan de verwarming beter constant op een lage(re) temperatuur te houden, dan hem steeds aan en uit te zetten. Als je het toch warmer wil hebben in huis verhoog de temperatuur dan steeds een beetje. Dus niet in één keer veel hoger zetten.

Programma instellen op je thermostaat 

Stel een of verschillende programma’s in de thermostaat. Zo voorkom je dat de verwarming aan is, terwijl jij naar het werk bent en de kids op school zijn. Zo vergeet je nooit meer om de thermostaat lager te zetten. De thermostaat kan je trouwens prima een uur voordat je naar bed gaat (automatisch) omlaag doen, want het duurt een poos voordat de betreffende ruimte afkoelt.

Lees ook: Slim besparen met een Tiny House - klein wonen, groots geluk!

Ga voor stand-by

Aan het begin van deze blog benoemde ik het al kort. Er staan in een gemiddeld huishouden veel elektrische apparaten en vaak staan deze op stand-by stand. Ik noem maar even een kleine greep aan gemakken in huis zoals de tv, bluetooth speakers, PlayStation of ander spelcomputers etc. Wist je dat laptops minder energie verbruiken dan desktop pc’s? De meeste van deze apparaten kunnen volledig uitgeschakeld worden om het moment dat je deze niet gebruikt. Door standaard alle apparaten uit te zetten in plaats van op stand-by stand te laten staan, kan een gemiddeld huishouden al snel een kleine 40 euro per jaar besparen. En met de fluctuerende energieprijzen kan dat wellicht nog meer zijn.

Tot slot: naast bovengenoemde tips kan je gemakkelijk, door kleine aanpassingen zoals kouder en minder lang douchen met een waterbesparende douchekop, LED-lichtbronnen als verlichting en dat je de oplader uit de stekker haalt als je gsm opgeladen is, jaarlijks al een paar honderd euro besparen.