De gasprijzen gaan door het dak op dit moment. Door de grote tekorten aan gasvoorraad betaal je de hoofdprijs voor je gasverbruik. Oftewel: alle reden om zoveel mogelijk gas te besparen. Het liefst zonder dat je daarvoor hoeft kou te lijden in je eigen huis uiteraard. Hoe pak je dat slim aan, minder gas verbruiken? Met deze 15 tips kun jij gas besparen terwijl je er toch warmpjes bij zit in het najaar.
Veel mensen draaien de verwarming uit automatisme elke najaarsdag open. Op zich niet vreemd, maar het is niet altijd nodig. Ook in de winter zijn er zonnige dagen waarop de zon door de ramen heen al veel warmte afgeeft. En heb je net de oven aan gehad of gekookt? Dan wordt het soms ook al haast vanzelf wat broeierig in huis. In zulke situaties kun je de verwarming best uitlaten. Bespaart veel gas!
Zou je het echt merken als je je verwarming maar één graad lager zet? Wat is nu die ene graad? Probeer het eens en ervaar dat je vaak nauwelijks verschil merkt. Trek een warme trui en goede sloffen aan en je zult ontdekken dat dit misschien ook wel een prima binnentemperatuur is.
De kosten die je hiermee bespaart, kunnen aardig oplopen. Volgens Milieu Centraal kun je al 6% besparen op je verwarmingskosten door je verwarming een graad lager te zetten.
Krijg jij regelmatig een update van je energieleverancier over je verbruik? Of heb je een slimme thermostaat waarmee je die informatie zelf op elk moment kunt opvragen? Dan kun je vast ook inzien waar je precies gas voor verbruikt.
Als je weet waar het meeste gasverbruik van jou in gaat zitten, kun je gericht op gas besparen door bijvoorbeeld specifiek die ene verwarming in de werkkamer voortaan iets lager te zetten.
Stoken voor de mussen is doodzonde. Zet je verwarming daarom uit als je van huis gaat om gas te besparen. Je kunt de verwarming zelfs al een half uur voor vertrek of voor het slapengaan uitzetten. Omdat de verwarming langzaam afkoelt, zal je er weinig van merken dat je hem uit hebt staan. Bij thuiskomst zet je de verwarming gewoon weer aan. Dan stook je niet onnodig als jij er toch niet bent.
Goed isolatiemateriaal en andere verduurzamende maatregelen zijn altijd een slimme manier om fors te besparen op je gasrekening. Maar het kan een stuk goedkoper. Gas besparen kan al zo simpel zijn als radiatorfolie (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) achter je verwarming plakken. Een oplossing van een paar euro die je veel meer oplevert dan die paar euro’s!
Hoe dat werkt? Normaal gesproken verwarmt je radiator ook de muur achter de verwarming. Dat is verloren warmte waar je niets mee doet. Het radiatorfolie weerkaatst de warmte, zodat het alsnog je woning in gaat.
Als je de hele middag in je werkkamer zit, hoef je niet ook nog de woonkamer te verwarmen. En andersom: als jij in de woonkamer zit, mag de verwarming op de slaap- of werkkamer best uit.
Verwarm alleen die ruimtes waar op dat moment iemand zit. Sluit bij voorkeur ook deuren naar andere kamers. Het is bijvoorbeeld zonde als je de deur van je werkkamer naar de overloop laat openstaan terwijl de verwarming aanstaat. Dan verwarm je de overloop, terwijl niemand daar iets van voelt.
Het is dé vijand als je wilt besparen op je gasverbruik: tocht. Hoeveel mensen hebben niet last van een trapgat waar veel warmte doorheen gaat of een open doorgang naar een andere ruimte waardoor warmte verloren gaat. Daar kun je soms heel simpele trucjes op verzinnen.
Probeer je kinderen te leren dat ze de deur achter zich sluiten (de aanhouder wint!), hang een gordijn of doek op in die open doorgaan en laat je gordijnen ’s avonds dicht, zodat je de warmte zoveel mogelijk binnenhoudt.
Heerlijk, zo’n uitgebreide douchebeurt. Maar als je van die twintig minuten tien minuten maakt, word je er zonder twijfel net zo schoon van. Dat bespaart veel gas én water! Je kunt natuurlijk ook iets kouder douchen als je gewend bent onder een stomend hete douche te staan.
Ben je een echte badderaar? Het spijt ons het te moeten zeggen, maar badderen is ook niet zo best voor je gasrekening. Dus wil je je gasverbruik verlagen, dan is het misschien toch slim om vaker onder de douche te springen in plaats van in bad.
Nog zo’n simpele tip voor gas besparen die binnen een paar minuten en voor een paar euro geregeld is: tochtstrips. Hier kun je naden en kieren mee dichtmaken, zodat daar geen warmte door kan ontsnappen. Daardoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten om dezelfde temperatuur in huis te bereiken.
Een koele slaapkamer schijnt goed te zijn voor je nachtrust en gezondheid. Goed voor je gasrekening is het in elk geval. Zet de verwarming ’s nachts uit als je gaat slapen. En heb je het toch koud? Dan doet een extra deken of een kruik wonderen.
Met al deze tips voor gas besparen bij elkaar kun je al snel een aantal tientjes tot honderd euro per jaar besparen. Wil je het grootser aanpakken en je gasrekening drastisch laten dalen? Dan zijn energiebesparende maatregelen dé stap om te zetten. Nieuw isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld een wereld van verschil maken. Nieuw glas (bij voorkeur HR++ glas of triple glas) ook.
Het kost misschien wat meer dan de tochtstrip of dat beetje radiatorfolie van de bouwmarkt, maar het maakt wel een enorm verschil.
Zo kan nieuw isolatiemateriaal in je dak gemiddeld al een besparing van zo’n € 360 op jaarbasis opleveren. Tel uit je winst! Zeker nu de gasprijzen zo aan het stijgen zijn.
Hoe je het budget voor die energiebesparende maatregelen bij elkaar kunt sprokkelen? Daarvoor hoef je echt niet per se zelf diep in de buidel te tasten. Je kunt ook je hypotheek verhogen. Daarbij profiteer je van een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden, meer dan bij een persoonlijke lening.
Dit kun je heel eenvoudig zelf doen. Je hoeft er wederom enkel een sprintje voor naar de bouwmarkt te trekken. Via cv-leidingen kan veel warmte verloren gaan als ze niet geïsoleerd zijn. Dus koop wat isolatiemateriaal en bespaar zo al snel € 16 op jaarbasis.
Het klinkt gek: waarom zou je je huis ventileren met koude lucht als je het juist warm wilt maken? Toch is het echt een zinnig advies om minder gas te verbruiken. Een vochtig huis is moeilijker te verwarmen dan een huis met droge lucht. Door je huis regelmatig te luchten en ramen open te zetten, hoef je veel minder te stoken.
In het kader van veel kleine stapjes zijn bij elkaar toch een flinke stap: verwarm niet meer theewater dan wat je daadwerkelijk nodig hebt. Zonde als je water in de waterkoker laat zitten en het daardoor twee keer moet verwarmen.
Dit is een energiebesparende maatregel waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die wel een groot verschil kan maken. Vloerverwarming is een veel efficiëntere manier om je woning te verwarmen dan verwarming via radiatoren. Vanuit de vloer kan warmte veel beter alle plekken in de ruimte bereiken. Daardoor hoef je minder hard te stoken dan bij radiatoren.
Ook voor vloerisolatie geldt dat financieren niet vanuit je spaarpot hoeft. Je hypotheek verhogen is ook een goede optie.
Welke mogelijkheden jij hebt om verduurzaming te financieren? Onze Hypotheekexperts praten je graag vrijblijvend bij.
Misschien kun je ook meteen je hypotheek oversluiten, waardoor je een hogere hypotheek hebt maar tegelijkertijd minder per maand betaalt.