Bij isolatie hoort ook kierdichting


11 augustus 2023 door Saskia de Jong
48 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Ben jij je woning aan het verduurzamen en je huis aan het isoleren? Goed bezig! Je gaat hiermee waarschijnlijk een hoop energie besparen en krijgt er ook meer wooncomfort voor terug. Maar als je je huis hebt geïsoleerd, betekent dat niet dat het helemaal luchtdicht is. Soms zijn er nog kieren en naden aanwezig waar lucht, en dus kou in de winter, door naar binnen kunnen komen. De oplossing? Kierdichting toepassen. Wat dat is en waar de kieren vaak zitten, lees je in dit blog.

Door je woning te isoleren trek je je woning eigenlijk een dikke jas aan. Het resultaat? Koel in de zomer en warm in de winter. Maar als deze jas niet helemaal sluit, of als er gaten in de jas zitten, dan is het isolerende effect minder. De jas zal nog steeds warm zijn, maar op de plekken waar lucht naar binnen kan komen, is de isolatiewaarde een stuk lager. Hierdoor is het van groot belang om die gaten, lees: kieren en naden in een woning, te dichten. 

Wat is kierdichting?

Het dichten van de gaten die in de jas van je huis zitten, heet naad- en kierdichting. Dit is onderdeel van het luchtdicht maken van de woning. Het gaat hierbij dus om plekken die niet goed op elkaar aansluiten en waar in de winter, warmte kan weglekken of kou naar binnen kan komen. In de zomer gaat het er juist om dat er geen warmte naar binnen kan komen en geen kou kan weglekken. Met isolerende maatregelen merk je een hoop in je energierekening en wooncomfort. Door vervolgens kierdichting toe te passen zal je wooncomfort nog meer stijgen en je energierekening verder dalen.

Let er wel op dat wanneer je je woning helemaal luchtdicht maakt, er ook geen verse lucht meer je huis in kan komen. Verse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, zo krijg je bijvoorbeeld geen hoofdpijn en ook geen schimmels in je huis. Bedenk dus hoe je verse lucht je woning in krijgt als alle kieren gedicht zijn. Welk ventilatiesysteem ga je toepassen om ervoor te zorgen dat alle ruimtes goed geventileerd worden en zo gezond zijn om te wonen.

Zelf aan de slag

Niet alle kieren in je woning zijn even makkelijk te dichten. Sommige zijn moeilijk bereikbaar of je hebt speciaal materiaal en gereedschap nodig om de klus te klaren. Daarom wordt er in deze blog gefocust op de dingen die je zelf gemakkelijk kan toepassen. Zelfs met twee linkerhanden. Wat deze voorbeelden zo leuk maakt: de materialen zijn slechts een kleine investering terwijl je ze een hoop besparing kunnen opleveren. Je hebt het waarschijnlijk binnen enkele maanden al terugverdiend.

Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat elk huis en elke situatie weer anders is. Niet alle oplossingen kunnen geschikt zijn. Soms heb je bijvoorbeeld een ander materiaal nodig dan wat standaard wordt toegepast. Lees daarom altijd goed de instructie en handleiding van de producten die je koopt. Doe daarnaast ook op internet goed onderzoek voor je aan de de slag gaat.

Waar zitten die kieren dan?

Elk huis is natuurlijk uniek. Waar jouw buren kieren onder de voordeur hebben, kan het in jouw woning juist bij de openslaande ramen aan de achterkant van jouw woning zijn. Je moet dus op zoek naar de plekken waar de kieren kunnen zitten. Dit kan je uitbesteden door infraroodfoto’s te maken of een blower-door test te doen. Dat moet je mogelijk uitbesteden. Maar je kan sommige kieren ook zelf opsporen door een lucifer of kaarsje te gebruiken. Hou deze in de buurt van plekken waarvan jij denkt dat het tocht. Als het vlammetje gaat wakkeren weet je dat hier een luchtlek zit. 

Veel voorkomende tochtplekken

Moet je dan je hele woning af met een kaarsje? Er zijn plekken waar de kans op kieren en naden groter is. Hieronder een lijstje met plekken die je kan inspecteren:

  • Bij de brievenbus in de voordeur. Een van de grootste tochtlekken in het huis omdat het gat best groot is. Dit kan je oplossen door een tochtborstel met brievenbusklep te plaatsen.
  • Onder de voordeur. Het kan zijn dat de voordeur niet meer zo goed aansluit (zeker als het hout nog uitzet en krimpt). Dit kan worden opgelost door een tochtstrip of tochtlat te plaatsen.
  • Andere ramen en deuren die open kunnen. Het raam (of de deur) sluit niet meer goed aan op het kozijn. Tochtstrips plaatsen is een veelgebruikte oplossing. Let wel: er zijn verschillende soorten, zelfklevend of die je erin moet slaan met spijkertjes. Bekijk goed welke in jouw raam passen. En: vergeet niet de eventuele oude tochtstrip te verwijderen.
  • Soms sluiten kozijn en muur niet meer goed op elkaar aan. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Als het een kleine opening is kan kit een oplossing zijn.
  • Muren waar een leiding, buis of iets anders doorheen loopt. Dit hoeft geen probleem te zijn als de muur tussen twee goed geïsoleerde ruimtes zit. Echter, als deze aan de buitenzijde zit, bijvoorbeeld bij een afvoerbuis door het dak, of naar een slecht geïsoleerde kamer, kan door die gaten lucht de kamer instromen. Je kan dit oplossen met kit of luchtdicht tape er omheen.
  • Het luik naar de kruipruimte. Als je vloer van onder is geïsoleerd dan zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Is dit niet het geval, dan kan er via de kruipruimte een hoop lucht via het kruipluik omhoogkomen. Dit voorkom je door bijvoorbeeld isolerend folie aan de onderkant van het luik te bevestigen.

 

Dit zijn een aantal plekken waar tocht je huis binnen kan komen, met een suggestie hoe je dit kan oplossen. Er is geen oplossing die altijd geschikt is, vraag dus in de bouwmarkt of aan een luchtdichtexpert advies als je twijfelt over het soort materiaal dat je moet gebruiken. Op onafhankelijke sites als Milieucentraal vind je ook veel informatie en praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Wil je weten waar nog meer luchtlekken in je woning kunnen voorkomen? Dit e-book over kierdichting zet alle quick-fixes en ook grotere projecten voor je op een rijtje.

Verder met kierdichting

In het bovenstaande rijtje staan niet de enige plekken waar tocht voorkomt. Je kan met het kaarsje waarschijnlijk niet alle plekken zelf opsporen. Grote kans dat je een expert hierbij nodig hebt, zeker ook omdat jij als huis-tuin-en-keukenklusser niet alles zelf kan oplossen. Weet wel dat je woning op deze manier verduurzamen verstandig is. Voor je wooncomfort en energierekening, maar ook voor je woningwaarde. Woningen die een beter energielabel hebben, hebben namelijk een hogere waarde. Daarnaast zijn dit soort ze ook meer in trek en is de kans groter dat je je woning snel zal verkopen. Genoeg redenen om snel aan de slag te gaan!