Is je kledingkast hard toe aan een opruimbeurt en is wat extra spaargeld ook niet weg? Eén en één is twee: tweedehands kleding verkopen levert je een opgeruimde kast én een mooi bedrag op. Voor kleding tweedehands verkopen hoef je al lang niet meer per se op een vlooienmarkt te staan met een kleedje. Ook online zijn genoeg opties. Welke precies? Dit zijn 5 platforms waar jij je tweedehands kleding of andere spullen kunt verkopen om er een mooi bedrag aan over te houden.
Er was een tijd waarin je alleen op Marktplaats terecht kon om je oude maar mooie kleding kwijt te raken. Maar tegenwoordig is tweedehands kopen en verkopen een enorme hype. Ook in het kader van duurzaamheid. Want wie zijn kleding een tweede leven geeft, gaat daarmee ook verspilling tegen. Bovendien kun je voor jouw nauwelijks gedragen jurk of de broek die niet meer past misschien nog wel een mooi bedrag ontvangen. Allemaal redenen waarom online kledingverkoopplatforms de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.
Waar kun je precies terecht met jouw tweedehands kleding? En wat zijn de voor- en nadelen van elk platform? Daar hoef je niet zelf op te googelen. Wij zetten de kenmerken van de verschillende platforms onder elkaar, zodat je direct kunt verkopen én daarmee kunt sparen voor andere leuke dingen (of voor nieuwe kleding, dat kan natuurlijk ook).
We noemen ‘m toch nog maar een keer: Marktplaats. Via Marktplaats kun je allerlei soorten tweedehands spullen verkopen, waaronder dus kleding. Je maakt een advertentie aan door een rubriek te kiezen, foto’s toe te voegen, een artikelomschrijving te tikken en vervolgens de advertentie online te zetten. Je kiest zelf of je al een vraagprijs in gedachten hebt of anderen een bod laat uitbrengen. Daarna is het een kwestie van afwachten op een goed bod of een berichtje van een geïnteresseerde koper.
Je kunt je advertentie ook tegen betaling hoger in de rubriek laten zetten. Voor goedkope producten is dit niet echt lucratief; dan haal je de kosten voor het promoten er waarschijnlijk niet uit. Als je een duurder designer- of merkitem verkoopt, kan zo’n promotieactie wel zijn vruchten afwerpen.
Deze app en website is wereldwijd razend populair en is speciaal bedoeld om online kleding te verkopen. Ook accessoires als schoenen, riemen of sieraden kun je hier te koop zetten. Vinted is een app die je via de App Store kunt downloaden, maar je kunt Vinted ook gebruiken via je browser.
Je uploadt heel eenvoudig een paar foto’s van je product, vult een aantal vragen in (bijvoorbeeld over het merk en de maat) en zet vervolgens je artikel online. Daarna kunnen mensen op je product reageren, een privébericht sturen of direct tot aankoop overgaan. Je hebt op Vinted je eigen profiel en mensen kunnen dat profiel ook volgen. Zo krijgt iedereen die je volgt een berichtje zodra je iets nieuws hebt geplaatst.
Op Rebelle kun je er ook voor kiezen je item door de mensen achter het platform te laten verkopen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar. Verkoop je je item liever wel zelf? Ook geen probleem; die mogelijkheid biedt het platform ook. De site is specifiek bedoeld voor wat duurdere designeritems. Rebelle ontzorgt je tijdens het verkoopproces en brengt je producten onder de aandacht bij mensen die specifiek in vintage items geïnteresseerd zijn.
Ben je lid van Facebook? Dan ken je deze optie misschien al wel: de lokale Facebook-groepen. Misschien heb je er al eens een uitnodiging voor afgeslagen. Toch zijn dat soort groepen het volgen heus waard. Veel gemeenten hebben wel één of een paar Facebook-groepen waar je spullen te koop kunt zetten. Upload een foto, bepaal je prijs en zet er eventueel een korte omschrijving bij. Vervolgens laat je mensen onder het item reageren of vraag je geïnteresseerden om je een privébericht te sturen.
Zo’n groep werkt ook goed als je een zak met kleding tegelijk wilt aanbieden. Het handige is dat kopers via lokale Facebook-groepen altijd uit de buurt komen. Je hoeft dus geen producten in te pakken en op te sturen; waarschijnlijk komt de koper de producten gewoon bij je ophalen.
Via The Next Closet verkoop je jouw tweedehands designeritems. Via de app of website upload je foto’s van jouw te verkopen kledingstukken. Je ontvangt zelf 80% van de opbrengst van het item; The Next Closet houdt 20% in voor het gebruik van hun platform. Je ontvangt van The Next Closet een verzendlabel in je mailbox, zodat je zelf geen verzendkosten hoeft te betalen. Ook heb je de mogelijkheid om het verkopen van je items volledig aan de mensen achter The Next Closet over te laten. Daarvoor vraagt het platform een extra bedrag. Alle items op dit platform worden door The Next Closet zelf op echtheid en kwaliteit gecheckt.
Genoeg keuze aan online platforms dus waar je online je kleding kunt verkopen. Hoe weet je dan waar je het beste terecht kunt? Over het algemeen is het een goed idee om daarmee te experimenteren. Een duurder item van een designmerk raak je misschien eerder kwijt via The Next Closet of Vinted. Wil je vooral snel een zak kleding kwijt zijn? Dan is Marktplaats of een Facebook-groep misschien een handigere optie. Vind je het fijn om je zelf niet bezig te hoeven houden met het contact met klanten en onderhandelingen? Dan kun je ervoor kiezen om de verkoop aan The Next Closet of Rebelle over te laten.
Niet voor elk kledingstuk zullen evenveel gegadigden zijn. Maar wie niet waagt, die niet wint. Als je tegelijkertijd een groot aantal kledingstukken te koop zet, houd je er vast al met al een mooie aanvulling op je eigen spaargeld aan over. Altijd mooi meegenomen!
P.S. Zoek je meer tips om geld over te houden? Bekijk ons handige overzicht met 25 bespaartips.