Na een echtscheiding gaan vrouwen er over het algemeen financieel het hardst op achteruit. Hun koopkracht daalt meer dan die van mannen na een scheiding. Ook verlaten vrouwen vaker de gezamenlijke woning dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat tussen 2014 en 2019 is uitgevoerd. Zowel direct na de scheiding als 5 jaar later hebben vrouwen de grootste financiële klappen van een scheiding op te vangen.
Deze resultaten komen voort uit een onderzoek waarvoor mensen die in 2014 zijn gescheiden tot eind 2019 zijn gevolgd. Daarbij is alleen gekeken naar mannen en vrouwen van 25 tot 60 jaar. Bij het analyseren van de resultaten is rekening gehouden met de verschillen tussen huishoudens, bijvoorbeeld qua aantal kinderen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de koopkracht van vrouwen een jaar na de scheiding zo’n 29% lager is dan die van gescheiden mannen. De voornaamste oorzaak daarvoor is dat de ex-man veelal meer verdiende dan de vrouw en dat dit inkomen na de scheiding wegvalt. Daarnaast telt enigszins mee dat de kinderen vaker bij de vrouw blijven wonen. Alhoewel de kinderalimentatie de impact daarvan qua kosten verkleint.
Hoe het na dat eerste jaar gaat met de verschillen in koopkracht? De meeste vrouwen zien hun koopkracht daarna wel sneller toenemen. Dit komt veelal doordat zij meer uren gaan werken (of überhaupt weer gaan werken). Een andere reden is dat veel (vooral jongere) vrouwen opnieuw gaan samenwonen.
Ondanks die snellere koopkrachtstijging blijft er een verschil tussen mannen en vrouwen bestaan. Vijf jaar na de scheiding blijven vrouwen nog steeds steken op 21% minder koopkracht dan mannen die in hetzelfde jaar gescheiden zijn.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gescheiden mannen vaker dan gescheiden vrouwen in de gezamenlijke koopwoning blijven wonen. Vaak heeft dit te maken met de financieringsopties, die bij vrouwen gemiddeld beperkter zijn.
Daarbij moet wel gezegd worden dat ook veel mannen moeten inleveren qua woning. Zowel gescheiden mannen als vrouwen gaan vaak kleiner wonen of zetten de stap van een koop- naar een huurwoning.
Overigens hebben veel partners na hun scheiding meer hypotheekopties dan ze in eerste instantie denken. Hypotheekaanbieders zijn soms bereid om soepeler om te gaan met hypotheekeisen na een scheiding. Ze hebben daar vanuit de Autoriteit Financiële Markten zelfs officieel toestemming voor gekregen.
Ook kun je aanvullende afspraken maken met je ex-partner als je bijvoorbeeld de hypotheek op dit moment moeilijk in je eentje rond krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat je ex-man nog een tijdje meebetaalt aan de hypotheeklasten. Hij of zij profiteert daarbij dan weer van het fiscale voordeel van renteaftrek en mag zijn betaalde rente aftrekken als betaalde partneralimentatie.
Wil je meer weten over jouw hypotheekopties na een scheiding? Lees ook ons stappenplan scheiden en hypotheek. Daarin lees je precies terug wat jouw opties zijn en waar je allemaal op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek na je scheiding.
Bron: AD