Staat er een fors bedrag op je spaarrekening? Of heb je in een ouderwets spaarvarken een heleboel papiergeld zitten? Doe er dan iets zinvols mee. Iets wat je geld oplevert – meer dan als je het bedrag tegen een paar cent rente per jaar op de bank zet. Dus wat te doen met je spaargeld? Op deze 5 manieren kun jij je spaargeld zinvol besteden én levert het je meer op.
Een buffer aanhouden voor financiële tegenvallers is altijd een fijn idee. Je wilt natuurlijk niet zonder auto of wasmachine komen te zitten als één van die twee het opeens begeeft. Maar als je meer dan je benodigde buffer aan spaargeld hebt, kun je er wel wat meer mee doen dan het op de bank laten staan tegen net geen 0% rente. Zeker aangezien je bij sommige banken zelfs negatieve rente moet betalen vanaf een bepaald bedrag aan spaargeld. Dáár ga je niet rijk van worden.
Maar wat te doen met je spaargeld? Hoe behaal je meer rendement op je spaargeld, ook zonder je meteen in de wondere wereld van spaargeld beleggen te moeten verdiepen? Wij geven 5 tips waar je geen enkele beleggingskennis voor nodig hebt.
Je bent niet de eerste die wel oren heeft naar zonnepanelen op het dak, een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen. Met het oog op een groenere wereld voor de generatie van morgen is verduurzaming een mooie stap om te zetten. Maar wist je dat verduurzaming ook een positief effect heeft op je portemonnee?
Met een eenmalige investering in bijvoorbeeld zonnepanelen kun je daarna zeker een jaar of 25 profiteren van een veel lagere energierekening. Dat terwijl je de panelen al binnen een paar jaar hebt terugverdiend. Een mooie investering dus die je een goed rendement, duurzame energie én lagere energiekosten oplevert.
Is het bedrag op je spaarrekening niet voldoende om al je verduurzamingsplannen te realiseren? Dan biedt de hypotheek misschien uitkomst. Je kunt je overwaarde gebruiken om je hypotheek te verhogen en daarmee voldoende budget te creëren voor je plannen. Misschien geeft het je zelfs extra financiële ruimte om ook meteen je woning te verbouwen, een serre bij te bouwen of op andere manieren je woning naar wens aan te passen.
Sorry, we hadden nog zo beloofd het niet over beleggen te hebben. Maar beleggen kan dus ook zonder dat je dagelijks alle aandelenkoersen op de voet moet volgen. En ja, ook zonder dat je thuis moet zijn in al die statistieken en bedragen.
Maar wat te doen met je spaargeld als je beleggen wat riskant vindt? Via aandelenfondsen kun je je geld voor jou laten beleggen op een tactische manier. Om in het fonds in te stappen, betaal je een klein bedrag. Maar vervolgens wordt het geld voor je belegd en daarbij gespreid over meerdere typen bedrijven en branches (waarbij je ook zelf inspraak hebt). Dat verkleint je risico’s. En het zorgt ervoor dat jij kunt beleggen zonder er zelf steeds bovenop te moeten zitten.
Beleggingskenner Nicole deelt hoe je beleggen met weinig geld precies aanpakt. Zij legt ook uit welke apps er bestaan om slim te beginnen met beleggen.
Koopwoningen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen. Zelfs door enkel in je huis te wonen, zie je de waarde van je woning stijgen. Je kunt daar nog een schepje bovenop doen door je woning te verbouwen. Daar biedt je spaargeld misschien goede mogelijkheden toe.
Aan de ene kant kun je met een verbouwing je woning nog meer aan jouw wensen aanpassen. Kun je eindelijk de foeilelijke tegels in je badkamer laten vervangen of je keuken van een hypermodern kookeiland en een zespits fornuis laten voorzien.
Aan de andere kant wordt je woning door een verbouwing ook (nog) meer waard. Laat je bijvoorbeeld een uitbouw of aanbouw realiseren? Dan vergroot je daarmee het oppervlak van je woning en verdien je de geïnvesteerde kosten vaak dubbel en dwars terug als je je woning ooit weer te koop zet. Hetzelfde geldt voor een extra dakkapel, die ook het aantal vierkante meters in huis vergroot.
Let op dat de waardestijging van je huis bij een nieuwe keuken of badkamer beperkter is, omdat deze twee ruimtes vaak erg smaakgevoelig zijn.
Dit levert jou niet direct rendement op, maar is wel een mooie manier om wat zinnigs te doen met je spaargeld. Misschien staat jouw zoon of dochter op het punt een eerste woning te kopen en is dat nog geen makkie op de huidige woningmarkt. Of wellicht gaat je kleinkind een dure studie volgen in het buitenland. Ook dan is een schenking vaak heel welkom.
Elk jaar mag je tot een bepaald bedrag (een paar duizend euro) belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld een kind, kleinkind, broer, zus of buurman. Daarnaast mag je hen eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Zo mag je je kinderen voor de aankoop of verbouwing van een woning of voor het aflossen op de hypotheek eenmalig een bedrag van meer dan een ton schenken. Zonder er belasting bij te moeten betalen.
Als je spaargeld kunt missen en je (klein)kind dit goed kan gebruiken, is dat wellicht een slimme zet.
Niets decadents aan, het is juist een slimme investering van je spaargeld. Als je denkt ‘Wat te doen met spaargeld?’, kun je wellicht kiezen voor een tweede woning. Daarbij valt te denken aan een verhuurwoning waarvoor je maandelijks huurinkomsten krijgt, maar denk ook aan een vakantiewoning waar je zelf een aantal maanden per jaar verblijft en die je verder verhuurt.
Nog een optie is om samen met je kinderen een woning te kopen en hen zo een handje te helpen bij de aankoop van een huis. Of je kunt voor je kinderen een huis kopen en die aan hen verhuren. Ook dat levert je een mooi rendement (de huizenprijzen stijgen immers fors!) op, terwijl je weinig risico loopt. Bovendien help je je kinderen ermee aan een mooi onderkomen.
Tja, wat te doen met je spaargeld? Als het goed is, heb je inmiddels door dat er meer mogelijk is dan het op je rekening laten staan.
Dus heb jij een fors bedrag op je spaarrekening en wil je dat geld niet daar laten staan tegen nauwelijks rente? Dan bestaan er diverse mogelijkheden om een beter rendement met je spaargeld te behalen.
Steek je spaargeld in energiebesparende maatregelen, investeer in een tweede woning of kies voor beleggen via een aandelenfonds. De kans is groot dat dat je meer oplevert dan af te wachten of de spaarrente ooit weer een beetje stijgt.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die jouw spaargeld of overwaarde je biedt? En wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met de financiering van een verbouwing, het realiseren van een uitbouw of de investering in zonnepanelen? De Hypotheekexperts van Hypotheek.nl helpen je graag verder. Dat kan al volledig kosteloos in een eerste gesprek. Maak gerust een vrijblijvende afspraak.