• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Welke gevolgen heeft de stijging van de staatsrente voor sparen, hypotheek en pensioen?

Welke gevolgen heeft de stijging van de staatsrente voor sparen, hypotheek en pensioen?

Staatsrente 0,5% gestegen, wat betekent dat voor jou?

16 juni 2021 door Romy Veul
37 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Heb je het al gehoord? De financiële wereld is in rep en roer: de rente op staatsobligaties is het laatste half jaar omhoog gegaan. Voor de komende maanden wordt alleen maar een verdere stijging verwacht. Dat kan ook voor jou persoonlijk gevolgen hebben. Negatief en positief. Welke gevolgen precies? Lees hieronder wat die stijging betekent voor jouw spaarrekening, hypotheek en andere financiële producten.

Stijging van 0,5%

Sinds de laatste maanden van 2020 is de rente op staatsleningen met een looptijd van tien jaar met gemiddeld 0,5% gestegen. Hoewel er even een kleine daling was, verwachten experts dat het niet lang meer zal duren voordat de rente verder stijgt. Later dit jaar wordt al een verdere stijging voorspeld. Welke gevolgen heeft dat voor jou? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

Sparen

Wordt het eindelijk weer rendabel om je geld op een deposito of spaarrekening te laten staan? Nee helaas, experts verwachten niet een plotsklapse enorme stijging van de spaarrente. Overigens zou een stijgende spaarrente niet per definitie reden tot een vreugdedansje zijn. Als banken een hoge spaarrente gaan uitkeren, moeten ze dat ergens mee compenseren. Bijvoorbeeld door meer hypotheekrente te gaan vragen. Het gevolg? Hogere maandlasten, die waarschijnlijk bij lange na niet tegen het kleine beetje extra spaarrente opwegen. 

Maar zover is het zeker nog niet. Doordat de centrale banken de rente laag houden (om economisch herstel te stimuleren) verwachten we niet dat de spaarrentes snel zullen stijgen. De spaarrente is namelijk vooral afhankelijk van het tarief dat centrale banken hanteren. 

Dus: je geld nu laten vastzetten voor een jaar of vijf op een deposito is volgens diverse geldexperts geen zinvol idee. Je krijgt nu maar een klein percentage spaarrente uitgekeerd. Als de tarieven dan opeens stijgen, kun je tijdens de looptijd niet switchen om alsnog van dat tarief te profiteren. Tenzij je een flinke boete betaalt, maar dat is financieel ook niet aantrekkelijk. 

Hypotheek

Eerder dit jaar daalde de hypotheekrente, tegen de verwachtingen van sommige experts in, nog verder. Moordende concurrentie tussen aanbieders was daar de oorzaak van. Toch lijkt een lichte hypotheekrentestijging op termijn onvermijdelijk (zie ook onze hypotheekrente-verwachting). De marges op hypotheken dalen nu alsmaar, maar op een gegeven moment kunnen banken er niet meer aan verdienen als ze de rente niet opvoeren. Sommige aanbieders laten hun rentes nu al heel licht stijgen. Later dit jaar verwachten we een verdere stijging.

Dus: dit alles betekent dat het mogelijk nu bijzonder gunstig is om je hypotheek over te sluiten, omdat je nu nog van de lage hypotheekrente kunt profiteren. Heb je je rente voor een lange tijd laten vastzetten en duurt je rentevaste periode nog even? Dan is het wellicht gunstiger om te verhuizen of te kijken naar rentemiddeling.

Pensioen

Op je toekomstige pensioen heeft de hogere rente een positieve invloed. Traditionele pensioenfondsen hoeven minder vermogen voor toekomstige uitkeringen apart te houden, waardoor ze mogelijk kunnen indexeren. Oftewel: de pensioenen verhogen om te compenseren voor inflatie. Dat kan betekenen dat je meer pensioen krijgt uitgekeerd. 

Let wel op: als je een lijfrentepolis hebt of een beschikbare premieregeling via een verzekering, dan is de hoogte van je pensioen vooral afhankelijk van hoeveel rendement de verzekeraar behaalt met de beleggingen. In dat geval pakt de hogere rente voor jou eerder nadelig uit. 

Beleggingen

Beleggingsstrateeg Bob Homan van ING verwacht dat de rente nog wel even zal doorstijgen in het tweede half jaar van 2021. Dit heeft ook gevolgen voor beleggingen. Als je obligaties in portefeuille hebt, is dat minder gunstig. Je had dan een hogere rente kunnen krijgen als je op dit moment nieuwe lening zou aangaan. Volgens Homan is dat nog geen reden om meteen je obligaties te koop aan te bieden. Wel maakt de hogere rente het voor beginnende beleggers die liever niet te veel risico lopen extra aantrekkelijk om juist nu obligaties te kopen

Bij aandelen is het effect van de hoge rente op staatsleningen wisselend. Bedrijven met een stabiele winst zullen er weinig van merken in hun omzet, waardoor Homan ook voor aandelen van die bedrijven niet veel spannends verwacht. Voor bedrijven die meer met het oog op toekomstige winsten zijn opgezet, zoals duurzame ondernemingen of technische start-ups, is er mogelijk wel negatieve invloed op de aandelen. Maar volgens Homan zal de gemiddelde belegger die in indexfondsen investeert er niet te veel van merken. 

Als je op dit moment hebt geïnvesteerd in trackers op het gebied van ICT of alternatieve energie, kun je wellicht beter naar een bredere index overstappen. 

Bron: NRC