Slecht nieuws voor mensen die graag met contant geld op zak lopen. Vanaf 1 juli wordt contant geld opnemen bij de automaat duurder voor mensen die veel geld opnemen. ABN AMRO gaat als eerste bank meer vragen voor de opname van contant geld; Rabobank volgt snel daarna. ABN AMRO stelt vanaf 1 juli een maximum in van € 12.000 per jaar opnemen. Vanaf dat bedrag moeten klanten per opname een paar euro en een percentage van het opgenomen bedrag betalen.
ABN AMRO zelf zegt deze stap genomen te hebben om “excessief pingedrag” te voorkomen. Daarmee doelt ABN AMRO volgens een woordvoerder vooral op mensen die in december heel veel geld pinnen en dat in januari opnieuw komen storten. Dit doen ze om minder vermogen te hebben voor de belastingaangifte, waardoor ze een kleiner bedrag hoeven af te dragen. Het kost banken veel tijd om bij dit soort praktijken te controleren op witwassen. Daarom is de bank dergelijke klanten liever kwijt.
Een andere reden voor de kostenverhoging is dat er steeds minder contant geld wordt opgenomen, terwijl banken nog steeds dezelfde kosten maken voor de geldopname-mogelijkheid. Die kosten worden nu langzaamaan aan de consument doorberekend.
ABN AMRO is niet de enige en ook niet de eerste bank die kosten rekent voor het opnemen van forse bedragen. ING rekent al vanaf najaar 2019 kosten vanaf een X aantal geldopnames. Dit geldt alleen voor het meest eenvoudige betaalpakket bij de bank van € 1,55 per maand. ING-klanten die kiezen voor een iets uitgebreider pakket hoeven die kosten niet te betalen.
Rabobank gaat vanaf september 2021 geld vragen voor opnames van contant geld bij andere banken. Geld opnemen bij de automaten van Rabobank en bij de Geldmaat blijft gratis voor Rabobank-klanten.
Het Nibud maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Er zijn nog steeds veel mensen voor wie contant geld onmisbaar is of die er beperkt toegang toe hebben. Denk aan laaggeletterden (zo’n 2,5 miljoen Nederlanders) en ouderen die niet met internetbankieren overweg kunnen of de pinautomaat in de winkel liever vermijden.
Daar komt volgens het Nibud nog bij dat sommige mensen uit zelfbescherming beter alleen contant geld op zak kunnen hebben. Ze geven dan enkel het bedrag in hun portemonnee uit en komen daardoor niet in de verleiding boven hun week- of maandbudget uit te komen, zo stelt het Nibud.
Ook diverse ouderenbonden en de Consumentenbond spreken hun zorgen uit over een “gebruikersboete” op contant geld.