De energietarieven lopen de afgelopen maanden flink op. Op dit moment betaal je bij een nieuw energiecontract zo’n 20% meer dan een half jaar geleden. Een gemiddeld huishouden is nu zo’n € 125 duurder uit bij het afsluiten van een contract dan vier maanden geleden. De reden? De grotere vraag naar gas door het langdurig koude weer in Europa én de duurdere CO2-emissierechten.
Oplopende prijzen voor gas en stroom
Door de aanhoudende kou in deze tijd van het jaar is er volgens Vattenfall meer vraag naar gas dan anders. En dat terwijl er maar weinig gas beschikbaar is. Dat zorgt volgens Tobias Frankema, energie-expert bij Vattenfall, voor de oplopende gasprijzen. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com is stroom het afgelopen half jaar 22% duurder geworden en gas zo’n 19%. Eerder nog waren gas en stroom relatief goedkoop door de coronacrisis.
Ook voor mensen met een variabel contract is die tariefstijging te merken. Zij zullen vanaf 1 juli met aangepaste (hogere) tarieven te maken krijgen.
Nederlandse huishoudens zetten hun verwarming langer aan én de energieprijzen zijn gestegen. Tel die twee dingen bij elkaar op en het is logisch dat huishoudens meer kwijt zijn aan hun energierekening. Bovendien werken mensen door de coronacrisis natuurlijk veel thuis. Ook dat heeft zo zijn invloed op het energieverbruik van huishoudens.
Daarnaast zijn er nog twee redenen voor de hogere energierekening. De eerste is de teruggeschroefde olieproductie zijn. Er was eerder door de coronacrisis minder vraag naar olie en gas, omdat de coronamaatregelen een deel van het MKB hadden stilgelegd. De versoepelingen brengen het MKB weer op gang, waardoor de vraag naar olie en gas opnieuw toeneemt en de olieproductie omhoog moet om daarin te voorzien. Dat maakt olie duurder.
De tweede reden is dat de prijs voor CO2-emissierechten is gestegen. Producenten hebben die rechten nodig om stroom te mogen opwekken in centrales. De hogere kosten worden doorbelast aan de consument. Die merkt daar dus ook wat van op zijn energierekening.
Bron: NOS