Omgaan met geld leer je niet op school, terwijl je het wel de rest van je leven moet doen. Heb jij soms de neiging tot impulsaankopen? Tel je regelmatig de dagen af totdat je ein-de-lijk je salaris krijgt uitbetaald? Of wil je gewoon graag (nog) beter leren omgaan met geld zonder financiële stress? Dan is dit artikel voor jou. Dit zijn 11 gewoontes waarmee jij goed met geld omgaat.
Niet altijd uiteraard. Soms valt er niets meer te beknibbelen. Maar over het algemeen komt het er bij beter met geld omgaan vooral op neer dat er minder van je bankrekening gaat. Of beter gezegd: dat je minder uitgeeft aan kosten die je helemaal niet hoeft te maken. Goed omgaan met geld betekent dan ook vooral dat je het geld dat je uitgeeft aan de juiste dingen besteedt.
De één moet misschien flink besparen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Maar soms zijn een paar kleine aanpassingen, waar je nauwelijks iets van merkt, al genoeg om een mooi bedrag over te houden onderaan de streep. We gaan je helpen met een paar tips.
Lukt het jou alleen met veel moeite om het elke maand uit te zingen tot de uitbetaling van je salaris of uitkering? Trek dan zeker aan de bel. In veel gemeentes zijn wel budgetcoaches of andere mensen die je kunnen helpen. Vraag op tijd om hulp bij omgaan met geld om verdere problemen te voorkomen. Je gemeente is daarvoor vaak een goed eerste aanspreekpunt.
Alles begint met weten wat er binnenkomt en uitgaat. Heb jij helder waar je geld maandelijks naartoe gaat? Of geloof je het wel en zie je diverse instanties wat afschrijven zonder echt te weten waarvoor dat is? Dan is het slim om een financieel overzicht te maken. Daarin zet je bijvoorbeeld waarvoor de afgelopen twee maanden geld van je rekening is afgeschreven en wat er juist is binnengekomen aan salaris of andere inkomsten.
Maak voor een efficiënt financieel overzicht duidelijke categorieën. Denk aan een categorie ‘boodschappenuitgaven’, ‘woonlasten’, ‘verzekeringen’ en ‘gas en elektriciteit’. Met dat overzicht in handen kun je makkelijker mogelijke bespaarkansen spotten.
Nu je weet waar jij je geld aan uitgeeft, kun je ook onderzoeken of er op bepaalde vaste lasten te besparen valt. Soms steek je structureel geld in dingen die je helemaal niet nodig hebt.
Een paar tips om op je vaste lasten te besparen:
Goed omgaan met geld draait allemaal om een simpele rekensom. Hoeveel geef je uit, hoeveel komt er binnen en wat is het verschil tussen die twee? In het ideale geval komt er meer geld binnen dan dat er uitgaat. Is dat niet zo, dan ligt daar je uitdaging. Het draait allemaal om “beneden je stand leven”. Dus: iets minder uitgeven dan zou kunnen op basis van wat er binnenkomt.
Zo houd je elke maand een mooi bedrag over om een financiële buffer op te bouwen of om eventuele ongeplande uitgaven te doen.
Lees ons artikel hoeveel financiële buffer je nodig hebt én hoe je zo’n buffer opbouwt. Wil je daar zelf een berekening van maken? Bekijk dan de BufferBerekenaar van het Nibud en maak de rekensom.
Aankopen die je in een impuls doet, bijvoorbeeld dat ene flesje parfum bij de kassa, zijn bijna nooit dingen die je absoluut nodig had. Winkels zijn een ster in klanten verleiden om meer uit te geven dan de bedoeling was. Kijk maar naar de “Vind je dit ook leuk?”-suggesties van bol.com, de slimme ‘2 halen, 1 betalen’-aanbiedingen in supermarkten en de strategische plaatsing van producten bij de kassa.
Wil je voorkomen dat een deel van je geld opgaat aan overbodige producten? Ga dan alleen naar de winkels als je écht iets nodig hebt en neem in zo’n geval een lijstje mee. Dan kun je gericht op zoek gaan naar de spullen die je echt nodig hebt.
Wen jezelf daarnaast aan om over grote aankopen minimaal één dag na te denken. Ja, ook over dat parfumflesje. De kans is groot dat je dat flesje de dag na je winkelbezoek alweer vergeten bent.
Je kunt natuurlijk vijf T-shirts kopen van € 7,50 per stuk die allemaal binnen de kortste keren gekrompen zijn, gaten hebben of gewoon niet meer draagbaar zijn. Of je kunt één shirt kopen van € 40,- waar je geheid wel een paar jaar mee doet. Investeren in producten van goede kwaliteit is meer waar voor je geld. Je doet langer met spullen, hebt er minder ongemak van en hebt ook minder nodig. Dat kan al met al een mooi bedrag schelen.
Hetzelfde geldt zeker voor apparaten in huis. Investeer bijvoorbeeld liever in een goede telefoonkabel van het juiste merk dan in een goedkoop exemplaar dat misschien ook helemaal niet goed is voor je telefoon of dat na een half jaar alweer aan vervanging toe is.
Écht goed omgaan met geld betekent ook dat je een flinke financiële buffer op een slimme manier besteed. Heb jij een mooi bedrag over? Kijk hoe je er rendement op kunt behalen. Daarvoor hoef je je echt niet meteen volledig in het beleggen te storten (kan wel, mits je je er goed in verdiept!). Je kunt bijvoorbeeld ook je geld gebruiken voor verduurzaming van je woning. Met zonnepanelen op het dak bespaar je bijvoorbeeld flink op je energierekening en houd je zo in de loop der jaren een mooi bedrag over.
Voor veel mensen zijn de boodschappen (ongemerkt?) een flinke maandelijkse kostenpost. Dat geldt al helemaal als je regelmatig voor kleine hoeveelheden boodschappen naar de winkel gaat. Je kent het vast wel: je gaat voor één pot jam, maar komt thuis met een paar producten extra. Ook daar valt mogelijk op te besparen.
Het kan helpen om een boodschappenbudget voor jezelf vast te stellen. Welk bedrag wil jij wekelijks maximaal kwijt zijn aan boodschappen? Bedenk manieren om onder die grens te blijven.
Daag jezelf ook zeker uit. Ga bijvoorbeeld eens naar een goedkopere supermarkt, kijk of je dingen in de aanbieding kunt scoren of koop producten van een ander merk dan anders (of beter nog: van het huismerk).
Sparen in potjes is een hartstikke slimme manier om geld opzij te zetten voor specifieke spaardoelen. Dit houdt in dat je een paar aparte spaarrekeningen opent bij je huidige bank en aan elke spaarrekening een bepaald doel koppelt.
Zo kun je een spaarpotje openen voor je kinderen, een spaarpotje voor je pensioen en één voor je droomvakantie voor aankomende zomer. Je weet dan zeker dat je van die vakantie optimaal kunt genieten zonder op je bestemming elk dubbeltje te moeten omdraaien.
Ben jij iemand die aan het eind van de maand pas nagaat of je nog wat kunt missen om op je spaarrekening te storten? Draai het dan eens om. Stort direct na uitbetaling van je loon een bedrag op je spaarrekening en geef alleen het resterende bedrag uit. Dit dwingt je om geld te sparen en het zorgt er ook voor dat je voor je gevoel minder te besteden hebt. Het gevolg? Je gaat automatisch je best doen om te besparen!
Ook al heb je misschien nog twintig of zelfs dertig werkzame jaren te gaan, je pensioen is iets belangrijks om al ver van tevoren over na te denken. Want wist je dat je met alleen werkgeverspensioen na je AOW-leeftijd vaak flink terugvalt in inkomen (zo’n 30% gemiddeld)? Daarom is het handig om structureel iets voor je pensioen opzij te zetten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te beleggen of door lijfrentes te sparen. Vraag altijd een financieel adviseur om advies over hoe jij dit het beste kunt aanpakken.
Als je ondernemer bent, is het al helemaal belangrijk om iets voor je pensioen te regelen. Je bouwt dan namelijk in principe geen pensioen op, wat bij loondienst wel het geval is. Ga daarom op tijd met een expert om de tafel zitten voor je pensioen en kijk wat je moet regelen. Geld apart zetten is altijd een goed idee. Maar daar zijn ook fiscaal aantrekkelijkere manieren voor, zoals lijfrentes. Een financieel adviseur kan je wegwijs maken in de pensioenmaterie.
Goed omgaan met geld betekent vooral weten wat er uitgaat én zeker weten dat je die kosten ook echt moet maken. En ook uitzoeken of het wellicht goedkoper kan. Daarom is het ook verstandig om eens in de paar jaar een hypotheekcheck te laten doen. Past je hypotheek nog wel bij je huidige situatie? Kan je rente wellicht omlaag (bijvoorbeeld door de risico-opslag te verlagen)? Is het slim om af te lossen? Of kun je wellicht juist extra lenen om overwaarde op te nemen?
Onze Hypotheekexperts doen graag een gratis check-up van jouw hypotheek. Maak een afspraak en ontdek waar jij goed aan doet.