9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Subsidie verduurzamen woning | Waar kom ik voor in aanmerking?


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
141x gelezen
3 min.

Je woning energiezuiniger maken wordt nog aantrekkelijker door diverse subsidies voor het verduurzamen van je woning. Ook jij komt hier misschien voor in aanmerking. Met onder meer de ISDE-subsidie, de SEEH en de Energiebespaarlening wil de overheid het financieel extra interessant maken om je huis te verduurzamen. Wat houden de subsidies voor verduurzamen in? En welke subsidies kun jij precies aanvragen?

subsidie verduurzamen huis

Subsidies verduurzamen woning

De overheid wil het voor huiseigenaren en VvE’s aantrekkelijker maken om duurzaam te wonen. Daarom hebben zij diverse subsidies voor het verduurzamen van je woning in het leven geroepen. Er zijn landelijke subsidies, maar soms ook subsidies per provincie of gemeente. 

Door je woning te verduurzamen, doe je het milieu een gunst. Je hebt daardoor minder gas en energie nodig, wat beter is voor de wereld om ons heen. Maar verduurzaming is ook zeker goed voor je eigen portemonnee. Hoe energiezuiniger je huis is of hoe meer energie je zelf opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen), hoe lager je energierekening zal uitvallen. 

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Deze subsidies gelden voor diverse energiebesparende maatregelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een zonneboiler, nieuwe isolatie, HR++ glas of een warmtepomp. Allemaal manieren om je energie-afname bij de energieleverancier drastisch te verminderen! 

Hoeveel subsidie je kunt krijgen, hangt vaak af van de verduurzamingsmaatregelen die je treft. Voor het ene type maatregel ontvang je meer subsidie dan voor het andere type maatregel. 

ISDE-subsidie 2024

De belangrijkste subsidie voor het verduurzamen van je woning, is de ISDE-subsidie. Dit is een landelijke subsidie voor huiseigenaren. De ISDE-subsidie geldt in 2024 voor de volgende verduurzamingsmaatregelen (en sinds dit jaar ook voor monumenten):

  • aanschaf van een warmtepomp (mits minimaal energielabel A++)
  • je huis isoleren
  • HR++-glas
  • aansluiting op het warmtenet
  • aanschaf van een zonneboiler 
  • elektrische kookvoorzieningen

Het is in 2024 niet mogelijk om de ISDE-subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Wel zijn er andere manieren om zonnepanelen te financieren.

Let op: als je de subsidie gebruikt voor isolatiemateriaal of HR++-glas, dan moet je minimaal twee isolatiemaatregelen treffen of één isolatiemaatregel combineren met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Bij de overige maatregelen is een tweede maatregel niet verplicht om voor de ISDE-subsidie in aanmerking te komen. Overigens gelden sommige isolatiemaatregelen samen als één isolatiemaatregel. Dat geldt bijvoorbeeld als je je vloer en de bodem laat isoleren.

Met de rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je berekenen hoeveel ISDE-subsidie jij ongeveer kunt krijgen. 

Wanneer kun je deze subsidie voor je woning verduurzamen krijgen?

Je komt voor deze subsidie in aanmerking als…

  • …je eigenaar bent van een koopwoning die geldt als jouw hoofdverblijf. 
  • …je kunt aantonen dat je met deze subsidie daadwerkelijk de energiebesparende maatregelen hebt betaald.
  • …je de uitvoer hebt overgelaten aan een installateur (en het dus niet zelf hebt gedaan). 
  • …je de ISDE-subsidie maximaal 12 maanden na het laten uitvoeren van de energiebesparende maatregelen aanvraagt. 
  • …je de warmtepomp of zonneboiler laat installeren in een woning of pand waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór of op 30 juni 2018. 
  • …de isolatiematerialen zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.

Daarnaast gelden een aantal andere voorwaarden, afhankelijk van welke maatregelen je laat uitvoeren. Zo geldt bij het isoleren van je huis dat je een minimale oppervlakte moet laten isoleren. 

ISDE-subsidie aanvragen

Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In hun stappenplan leggen zij precies uit hoe de aanvraag van deze subsidie voor het verduurzamen van je woning in zijn werk gaat.

Je moet de ISDE-subsidie altijd binnen 24 maanden aanvragen nadat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren of nadat je het eerste isolatiemateriaal hebt laten installeren. 

De beschikbare ISDE-subsidie is in 2024 € 600 miljoen voor alle Nederlandse huishoudens samen. 

Regionale subsidies voor verduurzamen woning

De ISDE-subsidie is een landelijke subsidie voor verduurzamen. Daarnaast zijn er diverse regionale subsidies beschikbaar. Je kunt de ISDE-subsidie daar ook mee combineren. In de energiesubsidiewijzer kun je precies terugzien welke regionale subsidies er zijn. Wellicht zit er een subsidie tussen waar jij gebruik van kunt maken.

SEEH en ISDE voor VvE’s

Niet alleen huiseigenaren, maar ook VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) kunnen voor duurzaamheidssubsidies in aanmerking komen. Zij kunnen ten eerste kiezen voor de ISDE voor zakelijke gebruikers. Daarmee kun je als VvE bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op het warmtenet of een kleinschalige windturbine financieren. 

Ook een optie: de Energiebespaarlening

Naast deze subsidies voor het verduurzamen van je woning, is er een speciale lening met aantrekkelijke rente voor het verduurzamen van je woning. Dit is de Energiebespaarlening, die verstrekt wordt door het Nationaal Warmtefonds. Deze lening is speciaal bedoeld om verduurzamingsmaatregelen te financieren. Je betaalt hierover een lager rentepercentage dan over een gebruikelijke persoonlijke lening en hebt bovendien geen afsluitkosten.

Meer weten over je woning verduurzamen?

Ben je door dit artikel nieuwsgierig geworden naar jouw financieringsopties voor verduurzaming van je woning? Onze Hypotheekexperts zoeken graag uit welke mogelijkheden jij hebt en wat voor jou gunstig uitpakt. Vraag hiervoor een gratis oriëntatiegesprek aan. 

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6