9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Overwaarde huis gebruiken voor tuin: deze opties heb je!


Romy Veul door Romy Veul op 16-11-2022
440x gelezen
6 min.

Ben jij klaar met je overwoekerde tuin? Wil je weer eens iets anders dan de tuin vol stenen die je nu achter je huis hebt liggen? Of droom je van een fijne veranda of een heerlijke overkapping om het hele jaar door onder te zitten? In plaats van een paar nieuwe planten, kun je voor een complete tuinrenovatie gaan. Of dat niet onbetaalbaar is? Welnee, misschien kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor de tuin. Van een gloednieuwe schutting tot een volledige make-over – al die plannen komen daarmee binnen handbereik.

Overwaarde huis gebruiken voor tuin

Je tuin opknappen dankzij je overwaarde

Je had er misschien zelf nog niet direct aan gedacht: de overwaarde op je huis gebruiken voor de tuin. Maar het is een optie die steeds populairder wordt. Na werktijd in de zon genieten van een zomeravond, barbecueën in de tuin of je kinderen zien spelen op je eigen grasveld – buitenleven wordt steeds belangrijker. Zoals je een verbouwing van je huis kunt financieren met je overwaarde, zo geldt dat ook voor die grote tuinmake-over.

Steeds meer Nederlanders hebben overwaarde op hun huis, omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen. Die overwaarde komt pas vrij als je je woning verkoopt, denk je misschien. Maar nee, je kunt ook blijven wonen waar je woont en je overwaarde verzilveren met een extra of hogere hypotheek. Zo komt de overwaarde vrij en kun je ermee doen wat je wilt. Laat er je tuin mee opknappen, koop er een auto van of zet de overwaarde apart voor je pensioen.

Maar goed, die tuin hè – die is aan een opknapbeurt toe. En dus wil je waarschijnlijk, aangezien je bij dit artikel bent beland, de overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin.

De voordelen van overwaarde huis gebruiken voor tuin

Je overwaarde opnemen is niet de enige manier om je tuinplannen te financieren. Je kunt hiervoor ook geld van je spaarrekening halen of er een consumptief krediet voor afsluiten.

Het heeft een paar voordelen om in plaats van die twee opties de overwaarde op je huis te gebruiken voor je tuin:

  • Je betaalt een lagere rente dan bij een persoonlijke lening.
  • Je maandlasten zijn lager, ook omdat je hypotheek een langere looptijd heeft dan een persoonlijke lening.
  • Je behoudt je spaargeld, waardoor je altijd een buffer hebt voor onvoorziene tegenvallers.
  • Je smeert de kosten voor je tuin uit over een langere periode. Je bent dus niet in één keer een grote som geld kwijt.
  • Over de hypotheek voor je tuin krijg je hypotheekrenteaftrek.

Verder nog een klein voordeel: soms zorgt een opknapbeurt van je tuin voor een waardevermeerdering van je huis. Daardoor is je woning ook bij een eventuele verkoop in de toekomst meer waard dankzij de nieuwe tuin.

Hoeveel overwaarde heb ik nodig voor mijn tuinrenovatie?

De ene tuinopknapbeurt is de andere niet. Wanneer je alleen nieuwe tegels wilt laten leggen en een paar nieuwe planten zoekt, ben je voor veel minder geld klaar dan als je een tuinarchitect inschakelt om over elke vierkante meter tuin weloverwogen keuzes te maken. Bovendien maakt het uit of je een kleine stadstuin hebt of dat je tuin een stuk rianter is dan dat.

In elk geval goed dus om van tevoren helder te hebben wat voor prijskaartje er aan jouw tuinplannen hangt. In ons overzicht van verbouwingskosten vind je de gemiddelde kosten voor een tuinrenovatie. Wil je een preciezere inschatting? Vraag dan een offerte aan bij een tuinarchitect of hovenier. Die kan gericht een kostenplaatje op jouw tuinideeën plakken.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

En dan is er nog een vraag: welk bedrag aan overwaarde kun jij opnemen? Ten eerste hangt dat ervan af hoeveel overwaarde je hebt. Dat is een een simpele rekenformule:

Overwaarde huis = huidige woningwaarde – openstaande hypotheekschuld

Ten tweede speelt een rol hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt op basis van je inkomen. De hypotheekaanbieder zal hiervoor je inkomen toetsen aan de toetsingsnormen. Zo weet je of jij je hele overwaarde of een deel daarvan kunt opnemen.

Wil jij een pasklaar antwoord krijgen op de vraag ‘Hoeveel overwaarde op mijn huis kan ik gebruiken voor de tuin?’? Ga dan met een Hypotheekexpert in gesprek. Gratis en vrijblijvend! Die kan je laten weten welke mogelijkheden jij hebt.

Overwaarde huis gebruiken voor tuin: zo werkt dat!

Heb je helder hoeveel overwaarde jij kunt opnemen via je hypotheek? En ben je al volop aan het fantaseren geslagen over je opgeknapte tuin? Dan is het tijd om je met een Hypotheekexpert te verdiepen in jouw mogelijkheden om je overwaarde te gebruiken voor een tuin.

Er bestaan meerdere manieren om je overwaarde hiervoor op te nemen. Vaak kom je uit op één van deze vier opties:

  1. Je lopende hypotheek verhogen binnen de afgesproken marges. Dit kan alleen als je je hypotheek bij het afsluiten voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven dan wat je nu aan hypotheekschuld hebt. Van die extra leenruimte kun je dan nu voor je tuin gebruikmaken.
  2. Een tweede hypotheek afsluiten naast je lopende hypotheek. Dit doe je bij je huidige hypotheekaanbieder. Voor die tweede hypotheek kies je opnieuw een rentevaste periode en hypotheekvorm. Ook spreek je hiervoor een nieuw (actueel) rentepercentage af.
  3. Je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder. Daarbij kun je tegelijkertijd een hoger totaal hypotheekbedrag afspreken en voor nieuwe voorwaarden en mogelijk een lager rentepercentage gaan. Houd wel rekening met de boeterente. Oversluiten is bovendien alleen zinvol als de huidige rentes lager liggen dan het rentepercentage dat jij betaalt.
  4. Een opeethypotheek afsluiten. Dit is vooral een optie voor gepensioneerden die een wat beperkter pensioeninkomen hebben. Ze profiteren dan van minder strenge toetsingsnormen, waardoor ze betere kansen hebben om hun overwaarde op te nemen. Een opeethypotheek brengt wel meer risico’s met zich mee dan een gewone tweede hypotheek. Dus laat je er altijd goed over informeren.

Maandlasten voor je tuinhypotheek

Ga je de overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin? Dan betaal je over je hypotheek maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. Je kunt je hypotheek soms ook deels aflossingsvrij maken. Dan verlies je over dat hypotheekdeel je recht op hypotheekrenteaftrek, maar profiteer je wel van wat lagere maandlasten.

Voor niet-aflossingsvrije hypotheken die je voor je tuin afsluit, geldt dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Je mag deze dus deels aftrekken van je belastbaar inkomen.

Houd er wel rekening mee dat je door je overwaarde te gebruiken voor je tuin hogere maandlasten hebt. Je krijgt er immers een hypotheekdeel bij. Belangrijk is dat je die kunt dragen. Ook in de toekomst – bijvoorbeeld als je van plan bent minder te gaan werken.

Wil jij hier meer over weten?

Ben je benieuwd of jij de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor je tuin? Vraag dan een gratis gesprek aan met een van onze Hypotheekexperts. Die kunnen je precies vertellen wat er voor jou mogelijk is.

Veelgestelde vragen

Kun je de overwaarde op je huis gebruiken om de tuin op te knappen?

Ja, die mogelijkheid is er. Als je overwaarde hebt op je huis en als er ruimte is om meer hypotheek te nemen, dan kun je de overwaarde gebruiken voor je tuin. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld vrijmaken door je hypotheek onderhands te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Kun je je hypotheek verhogen voor je tuin?

Als jij overwaarde hebt op je huis en als je inkomen ruimte biedt voor een hogere hypotheek, dan is het inderdaad mogelijk om je hypotheek te verhogen voor je tuin. Je kunt daarbij denken aan een onderhandse verhoging van je hypotheek, maar ook aan een tweede hypotheek of een oversluiting van je volledige hypotheek.

Is de rente aftrekbaar als ik extra hypotheek neem voor mijn tuin?

Ja, onder bepaalde voorwaarden mag je de rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede of verhoogde hypotheek als je deze hypotheek gebruikt om je huis of tuin te verbouwen, op te knappen of te verduurzamen. Dit geldt alleen als voor jouw hypotheekvorm hypotheekrenteaftrek geldt. Dus als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt of als je een andere hypotheekvorm vóór 2013 hebt afgesloten en die nu meeneemt.

Waar kun je de overwaarde op je huis nog meer voor gebruiken?

Opties genoeg! Je kunt met de overwaarde op je huis ook je woning verbouwen, schulden aflossen, het geld apart zetten voor later, er een auto van kopen, een nieuwe keuken nemen of energiebesparende maatregelen doorvoeren in je woning.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6