9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Duurzaam wonen: wat zijn de mogelijkheden en hoe financier je die?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
77x gelezen
3 min.

Wil jij met het oog op het klimaat én je portemonnee graag duurzaam wonen? Dat scheelt je veel geld, is beter voor de natuur en maakt je woning meer comfortabel. Van zonnepanelen op het dak tot nieuwe isolatie in de vloer of spouwmuur – er zijn nogal wat mogelijkheden om duurzaam te wonen. Wat levert het je op? Wat is er precies mogelijk? En hoe kun je dit alles financieren? Wij zetten de ins en outs voor je onder elkaar.

duurzaam wonen

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen houdt in dat je energiebesparende maatregelen doorvoert om zo je energie- of gasverbruik terug te dringen. Jij hebt daardoor met je huishouden minder negatieve impact op het milieu. Ook ben je minder geld kwijt aan je energieleverancier, omdat je simpelweg minder stroom of gas nodig hebt. Misschien ben je zelfs voor een groot deel zelfvoorzienend. Je woning verduurzamen is dan ook vaak een grote stap die je kunt zetten richting duurzamer leven. 

Waarom duurzaam wonen?

Ten eerste vind je het waarschijnlijk een prettig idee om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Duurzaam wonen betekent dat jij minder CO2 uitstoot en dat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn om jou in je energie- en gasbehoefte te voorzien. Zo draag je een steentje bij aan de wereld van morgen.

Maar duurzaam wonen doe je zeker niet alleen voor de wereld om je heen. Ook voor jezelf heeft het fijne voordelen:

  • Je vergroot er je wooncomfort mee, bijvoorbeeld doordat de warmte beter in huis blijft hangen en koelte ook minder snel ontsnapt. 
  • Je energierekening gaat omlaag, waardoor je meer geld overhoudt voor leukere dingen dan rekeningen betalen. 
  • Je woningwaarde stijgt, waardoor je meer voor je huis krijgt als je het in de toekomst te koop zet.
  • Je bent minder afhankelijk van prijsschommelingen voor energie en gas, omdat je simpelweg minder stroom of gas afneemt.

Maar het belangrijkste voordeel van duurzaam wonen is en blijft dat je woonlasten erdoor omlaag gaan. Je doet dan misschien een eenmalige investering in verduurzaming (of sluit daar extra hypotheek voor af), het levert je ook een flinke besparing op. Daardoor heb je verduurzamingsmaatregelen vaak binnen enkele jaren terugverdiend. 

Wat zijn de opties voor een duurzaam huis?

Energiebesparende maatregelen zijn er volop. Groot en klein. Van heel goed betaalbaar tot wat prijziger. Graag zetten we een aantal bekende mogelijkheden voor je op een rij om een duurzaam huis te creëren. 

Bekijk vooral ons artikel over energiebesparende maatregelen voor een uitgebreider overzicht.

Nieuw isolatiemateriaal
Bij een slecht geïsoleerd huis gaat er veel warmte verloren via de vloeren, de spouwmuur, de muren of het dak. Daarom kan het slim zijn om je huis te laten isoleren. Zo houd je de warmte beter binnen in de winter en blijft de warmte juist beter buitenshuis in de zomer.

Bij je huis isoleren kun je dus verschillende delen van je woning aanpakken. Waar jij het beste mee kunt beginnen? Dat is iets wat een isolatie-expert je haarfijn kan laten weten. Op basis van een inspectie van je isolatie kan die uitzoeken waar voor jou de meeste winst te behalen is.

HR++ glas 
Met HR++ glas of triple glas voorkom je ook verlies van warmte of koelte. Bovendien houdt dit glas de zon beter tegen op de heetste dagen van het jaar. Een extra pluspunt is dat je woning er meer geluidsdicht door wordt. 

Zonnepanelen
Je eigen energie opwekken via de zon? Dat kan met zonnepanelen op het dak. De opgewekte zonne-energie wordt door een omvormer omgezet in bruikbare stroom, die je gewoon via het stopcontact kunt gebruiken. Met zonnepanelen kun je op zomerse dagen soms zelfs zo goed als zelfvoorzienend zijn. Dat scheelt aanzienlijk in je energiekosten. Je hebt de panelen dan ook vaak al in minder dan 10 jaar terugverdiend.

Bekijk op onze site de verschillende manieren om zonnepanelen te financieren

Groen dak
Met een groen dak vergroot je de biodiversiteit bij jou in de buurt. Het dak bestaat namelijk uit kleine plantjes, die onder andere insecten aantrekken en daarmee goed zijn voor bijvoorbeeld de bijen en vlinders. En dat niet alleen: het dak isoleert je woning ook, waardoor de warmte of koelte beter binnen blijven. 

Daarnaast zie je soms een combinatie van een groen dak met zonnepanelen. De groene planten houden het dak koeler, waardoor zonnepanelen beter werken in de zomer en dus meer stroom kunnen opwekken.

Zonneboiler
Een zonneboiler wekt zonlicht op om daarmee water te verwarmen voor de badkamer en de keuken. Daardoor hoef je minder warm water te gebruiken, wat veel scheelt in je gasverbruik. Ga uit van zo’n € 150 besparing per jaar.

Vloerverwarming
De warmte blijft ook beter in huis als je een kamer niet verwarmt via radiatoren aan de muren, maar via de vloeren. Dat zorgt voor een aangenamere temperatuur in huis, minder gasverbruik en meer wooncomfort.

Goedkope maatregelen voor een duurzame woning
Je woning verduurzamen hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt ook denken aan heel kleine stappen, zoals spaarlampen vervangen door ledlampen. Lees op Geldzaken voor Thuis meer over goedkope maatregelen voor een duurzame woning.

Hoe kun je duurzaam wonen financieren?

Er zijn diverse manieren om duurzaam wonen te financieren. Dat geldt zowel als je een nieuw huis koopt en dat direct wilt verduurzamen als wanneer je al een huis hebt en dat duurzamer wilt maken.

Je kunt voor de financiering bijvoorbeeld denken aan je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Als je investeert in een duurzame woning, mag je namelijk in principe 106% van je woningwaarde lenen (in plaats van 100%). Daarmee kun je de verduurzaming betalen. 

Daarnaast kun je denken aan subsidie voor duurzaam wonen. In verschillende gemeentes kun je voor sommige verduurzamingsmaatregelen een interessante subsidie aanvragen. Check wel vooraf goed de voorwaarden.

Verder zijn er een aantal speciale leningen met lage rente beschikbaar om duurzaam wonen mee te financieren. De belangrijkste daarvan is de Energiebespaarlening. 

Wil je weten wat voor jou een slimme manier is om duurzaam wonen te financieren? Onze Hypotheekexperts zetten graag gratis de opties voor je op een rij. Plan gratis jouw eerste gesprek.

Onze tips voor duurzaam wonen

Een duurzaam huis realiseren kun je op allerlei manieren aanpakken. Waar begin je? Graag geven we je een paar tips voor als jij je verduurzamingsplannen wilt realiseren:

  • Bekijk eerst of er subsidies zijn. Als jouw gemeente een subsidie geeft voor duurzaam wonen, kan dat nogal schelen in de kosten. Verdiep je hier dus goed in en bekijk de voorwaarden. 
  • Laat je goed informeren door een duurzaamheidsexpert. Niet elke duurzame stap zal voor jou interessant zijn. Zo kan het best zijn dat zonnepanelen in jouw geval niet zoveel opleveren omdat je dak er minder geschikt voor is. Een gesprek met een duurzaamheidsexpert geeft je inzicht in waar jij slim aan doet.
  • Zorg altijd voor goede isolatie. Wat je ook aan je huis laat doen, goed isolatiemateriaal is altijd belangrijk. Daarmee voorkom je dat warmte direct weer je huis uit gaat. Dit is met name belangrijk als je niet in een tussenwoning woont en dus veel buitenmuren hebt, zoals bij een hoekwoning of een vrijstaand huis.
  • Verdiep je in een duurzame hypotheek. Deze kun je bij een aantal hypotheekaanbieders afsluiten en levert je extra korting op als je een duurzaam huis koopt of je gekochte woning energiezuinig gaat maken. Je betaalt dan een lagere rente, wat je een mooi bedrag scheelt op jaarbasis.

Meer weten over jouw financiële mogelijkheden? 

Heb jij wel oren naar een duurzaam huis? Een goede eerste stap is helder krijgen wat er voor jou financieel mogelijk is. Daarover vertellen onze Hypotheekexperts je graag meer. Gratis en vrijblijvend. En gewoon online, dus je hoeft er de deur niet voor uit. 

Plan nu je gratis digitale afspraak en ontdek al in het eerste gesprek jouw opties.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6