Huis verbouwen: de voorbereiding
Voordat je alle vloeren eruit haalt en muren doorbreekt, valt er het nodige voor te bereiden. Wat precies? Wij helpen je stap voor stap op weg. Dit stappenplan geldt zowel wanneer je je bestaande woning verbouwt als wanneer je een nieuw gekochte woning wilt aanpakken.
Stap 1: Wat wil je aan je huis verbouwen?
Hier heb je vast al enigszins een beeld bij, maar we koppen ‘m er toch in: zorg dat je helder hebt wat je precies wilt verbouwen aan je huis. Een kleine toiletverbouwing is bijvoorbeeld minder ingrijpend dan een aanbouw plaatsen en een nieuwe keuken aanleggen.
Stel jezelf de vraag wat je precies wilt en bepaal daarbij ook de prioriteiten. Vind je het wat veel om het hele huis in één keer onder handen te nemen? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst alleen de badkamer aan te pakken en de rest later in stapjes te doen. Sta ook stil bij de consequenties van een verbouwing. Besef dat je altijd een tijdje in het stof zult zitten, dat je misschien een kamer niet kunt gebruiken en dat je enige tijd bouwvakkers over de vloer hebt. Ga je een nieuw gekocht huis verbouwen? Dan betekent het dat je misschien de verhuizing wat moet uitstellen.
Kom je er niet uit waar de prioriteit ligt? Vraag je dan af waarom je bepaalde dingen aan je huis wilt verbouwen en stel op basis daarvan prioriteiten. Een badkamer vervangen omdat de oude vol zit met schimmel heeft waarschijnlijk meer prioriteit dan een toiletverbouwing die puur voor de mooi is.
Stap 2: Welke wensen heb je precies?
Als je weet wat je wilt verbouwen, dan ben je er nog niet. De ene nieuwe keuken is de andere niet. Hoeveel je voor de verbouwing kwijt bent, hangt grotendeels af van je materiaalkeuzes en je wensen voor de afwerking. Zorg dus dat je al je wensen helder hebt en alvast nadenkt over materiaalkeuzes. Dan kun je later de kosten beter inschatten of een aannemer om een gerichte prijsindicatie vragen.
Zelfs voor zoiets als een aanbouw of een zolder heb je allerlei opties. Kies je voor kunststof of voor hout? Welk type isolatie neem je? En hoe groot moet de aanbouw of zolder worden?
Stap 3: Wat kost de verbouwing van je huis?
Aan elke verbouwing hangt een kostenplaatje. Een overzicht van de gemiddelde verbouwkosten vind je op onze site. Hier zie je ook dat de kosten voor een verbouwing van je huis nogal uiteenlopen. Voor een keuken kun je bijvoorbeeld voor € 5.000 al klaar zijn als je voor budgetapparatuur en -materialen kiest. Maar ga je voor een superdeluxe keuken met de nieuwste gadgets en een composieten aanrechtblad? Dan ben je misschien wel € 21.000 kwijt.
Verdiep je via dit artikel in de kosten voor een verbouwing en vraag eventueel alvast een offerte op bij twee of meer aannemers. Maak verder een duidelijke begroting van de kosten die je kunt verwachten. Ga je zelf klussen? Houd dan rekening met onder andere de materiaalkosten.
Tip: houd rekening met onvoorziene kosten
Ga voor je begroting liever uit van een iets te hoog bedrag dan dat je het te krap inschat. Bij een verbouwing van je huis komen altijd wel onvoorziene kosten kijken.
Stap 4: Voor welk niveau van duurzaamheid kies je?
Door je woning te verbouwen, kun je deze ook een stukje duurzamer maken. Dat bespaart je op jaarbasis een hoop op je energierekening. Ook doe je er natuurlijk iets goeds mee voor de wereld om je heen.
Energiebesparende maatregelen zijn er in allerlei soorten en maten. Waar jij slim aan doet, hangt vooral af van je woning. Woon je in een wat ouder pand met enkelglas en slechte isolatie? Dan doe je er goed aan om dat eerst aan te pakken. Zo verlies je minder stroom door de ramen en kieren. Is de basis wel in orde? Dan kun je kijken naar andere opties, zoals zonnepanelen op het dak of een warmtepomp.
Wil je weten wat jou het meeste geld bespaart? Laat dan een verduurzamingsexpert jouw woning bekijken. Diegene kan goed inschatten waar jij de grootste besparing mee kunt behalen.
Stap 5: Hoe financier je de verbouwing van je huis?
Een verbouwing van je huis kun je betalen met je spaarrekening. Maar er zijn ook andere opties waarbij je niet in één keer een flink bedrag uit je spaarpot hoeft te halen. Zo kun je ook je verbouwing financieren via een tweede hypotheek. Of je kunt je bestaande hypotheek verhogen of een persoonlijke lening nemen.
Het is slim om bij de keuze voor een financieringsoptie een hypotheekadviseur te betrekken. Die kijkt gericht mee naar jouw financiële situatie en wensen. Een van onze Hypotheekexperts kan je precies vertellen waar jij goed aan doet.
Vergeet ook niet om de subsidies te bekijken voor verbouwen of verduurzamen. Vooral als je plannen hebt om je huis duurzamer te maken, heb je kans dat je van aantrekkelijke subsidies of regelingen kunt profiteren.
Stap 6: Welke vergunningen heb je nodig?
Je woning verbouwen kun je niet altijd zomaar doen. Een toilet vervangen kan wellicht prima zonder vergunning. Maar wil je een aanbouw laten bouwen of een dakkapel op je woning zetten, dan vindt de gemeente daar vaak wat van. Het is belangrijk dat je eerst een vergunning van hen hebt ontvangen. Ook is het soms nodig om een sloopmelding te doen voordat je aan de slag gaat.
Ontdek via de Rijksoverheid wat jij precies nodig hebt voordat je mag verbouwen.
Stap 7: Wat spreek je af met de aannemer?
Besteed je je woning verbouwen uit aan een aannemer? Zet dan altijd van tevoren alle afspraken helder op papier, bijvoorbeeld over de planning, de kosten en de te gebruiken materialen. Zo voorkom je miscommunicatie en teleurstellingen achteraf.
Je doet er ook goed aan om tussendoor regelmatig het werk van de aannemer te controleren. Zie je iets wat niet naar wens gaat? Geef het meteen aan. Dan kan de aannemer er direct iets mee doen.
Stap 8: Aannemer klaar? Huis verbouwen maar!
Is de financiering voor je verbouwing geregeld, ben je akkoord met de offerte van de aannemer en heb je de juiste vergunningen op de plank liggen? Dan kan het verbouwen van je huis beginnen. Of nou, wellicht is het handig om een tijdelijk onderkomen te regelen als je volledige huis op de schop gaat. Dan hoef je niet lang in het puin te zitten.
Maak verder een plan voor hoe je het doet als je bepaalde kamers niet kunt gebruiken. Kun je douchen bij de buren zolang je badkamer overhoop ligt? Kun je iets regelen voor het koken zolang je nieuwe keuken niet af is? Een goed plan is het halve werk voor je huis verbouwen.
Verder is het handig om je buren in te lichten over je verbouwplannen. Dan kijken zij niet vreemd op als ze worden opgeschrikt door boorgeluiden.
Woning verbouwen, welke opties heb jij?
Kun je niet wachten om jouw woning te gaan verbouwen? En ben je benieuwd wat er voor jou financieel mogelijk is om je verbouwplannen te realiseren? Onze Hypotheekexperts duiken er graag voor je in. Zij kennen de hypotheekopties, maar zijn ook goed thuis in leningen en geven je eerlijk advies.
Plan jouw gratis eerste gesprek met een Hypotheekexpert en ontdek zo snel wat er voor jou mogelijk is.