9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Werkgeversverklaring voor je hypotheek, wat is dat?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
210x gelezen
3 min.

Als je in loondienst werkt, heb je een werkgeversverklaring voor je hypotheek nodig. Daardoor weet de hypotheekaanbieder wat je verdient en wat voor contract je hebt. Belangrijke informatie om je maximale hypotheek te bepalen! Wel is het cruciaal dat je werkgeversverklaring aan alle eisen voldoet. Welke informatie moet er precies in staan? En hoe ziet een werkgeversverklaring-voorbeeld eruit?

Werkgeversverklaring hypotheek

Snel antwoord:

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin je werkgever zwart op wit zet hoeveel jouw inkomen bedraagt en wat voor type dienstverband je hebt. Deze verklaring moet je verplicht aanleveren bij je hypotheekaanbieder als je in loondienst werkt en een hypotheek wilt afsluiten.

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Deze is meestal geldig tot 3 maanden na de datum die op de verklaring staat.

Werkgeversverklaring voor je hypotheek

Een werkgeversverklaring voor je hypotheek is een verklaring waarin je werkgever aangeeft hoeveel jouw inkomen bedraagt en of je een tijdelijk of vast contract hebt. Je werkgever moet dit document naar waarheid invullen en ook ondertekenen.

Omdat de hypotheekaanbieder je inkomen zal toetsen om je maximale hypotheek te bepalen, heeft hij die informatie nodig om je hypotheekaanvraag te beoordelen. Zo kan de aanbieder bepalen of jij – volgens bepaalde normen – voldoende verdient om de maandlasten te kunnen betalen.

Een werkgeversverklaring voor je hypotheek is altijd verplicht als je in loondienst werkt en een hypotheekaanvraag doet. Wil of kan jouw werkgever geen werkgeversverklaring verstrekken? Dan kun je een inkomensverklaring aanvragen of je kunt een verzekeringsbericht van het UWV indienen.

Intentieverklaring

Een intentieverklaring kan deel uitmaken van de werkgeversverklaring voor je hypotheek. Dit is een speciaal document waarin je werkgever verklaart van plan te zijn om jou, bij gelijk functioneren, een vast in plaats van een tijdelijk contract aan te bieden. Met die verklaring telt de hypotheekaanbieder je inkomen alsnog mee alsof je een vast contract hebt.

Werkgeversverklaring voorbeeld

Vraag je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan? Dan gebruik je daarvoor het standaardformulier werkgeversverklaring van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit is een standaard werkgeversverklaring-voorbeeld dat je werkgever zowel handmatig als digitaal voor je kan invullen.

Sluit je een hypotheek zonder NHG af? Dan is er niet één specifiek werkgeversverklaring-voorbeeld. Bij sommige hypotheekaanbieders is het NHG-formulier prima, maar er zijn ook aanbieders die om een ander type formulier vragen. Informeer dus bij je hypotheekaanbieder welk formulier zij van je verwachten.

Waar moet de werkgeversverklaring in 2024 aan voldoen?

De ene werkgeversverklaring voor je hypotheek is de andere niet. Maar wat moet er nu standaard in een werkgeversverklaring in 2024 staan? In elk geval gelden de volgende eisen:

  • Het ingevulde inkomen moet overeenkomen met het bruto jaarsalaris dat op je loonstrook vermeld staat.
  • Laat als naam van de werkgever de volledige organisatienaam noemen. Dus geen afkortingen.
  • Laat het formulier invullen door één en dezelfde persoon.
  • Is er een fout gemaakt? Laat dan een nieuw formulier invullen. Doorhalingen zijn niet toegestaan.
  • Check de datum op de verklaring. Je verklaring mag maximaal 3 maanden na de datum op de hypotheekofferte zijn ingevuld.
  • In de verklaring moet staan welke functie je hebt. Ook moeten alle inkomensonderdelen zijn uitgelegd.
  • Heb je leningen bij je werkgever? Dan moet dit ook in de verklaring staan.
  • Ouderschapsverlof moet van je inkomen afgetrokken worden.

Kun je ook een hypotheek aanvragen zonder vast contract?

De bovenstaande informatie geldt als je in loondienst werkt, of dat nu met een tijdelijk of vast contract is. Maar kun je eigenlijk ook een hypotheek aanvragen zonder vast contract en zonder intentieverklaring? Om je maar meteen gerust te stellen: ja, vaak wel.

Als je ondernemer bent en jaarcijfers kunt laten zien, kun je mogelijk een zzp-hypotheek aanvragen. En werk je als flexwerker of op oproepbasis? Dan kan de hypotheekaanbieder je soms op basis van je gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen jaren alsnog een hypotheek verstrekken.

En heb je een tijdelijk contract dat niet vanzelfsprekend wordt omgezet in een vast contract? Dan zal de hypotheekaanbieder rekenen met je gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Dat biedt soms alsnog kansen op een hypotheek.

Hulp bij de aanvraag van je hypotheek?

Een hypotheek afsluiten doe je niet dagelijks. Het is nog best een spannende stap, en zo’n hypotheekaanvraag heeft ook nog eens veel voeten in de aarde.

Hulp nodig? Onze Hypotheekexperts staan je graag bij. Ontdek in een gratis eerste gesprek hoeveel jij maximaal kunt lenen en hoe een hypotheekaanvraag in zijn werk gaat.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6