Heb je grootse verbouwplannen voor bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, een hypermoderne keuken of een grote uitbouw? Goed nieuws: wellicht kun je een extra hypotheek voor je verbouwing afsluiten. Zo kun je je verbouwwensen ook realiseren zonder dat je je spaargeld daarvoor hoeft in te zetten. Een verbouwingshypotheek is niet een hypotheekvorm; het is een hypotheek (in welke vorm dan ook) die je afsluit om een verbouwing te financieren.
Als je een hypotheek afsluit, zijn er meerdere hypotheekvormen waartussen je kunt kiezen. Dat zijn op dit moment een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Een verbouwingshypotheek is niet één van die hypotheekvormen. Een verbouwingshypotheek betekent dat je een hypotheek afsluit die specifiek bestemd is voor het financieren van je verbouwing. Dat kan voor van alles zijn: het opzetten van een dakkapel, een nieuwe keuken of een grootschalige verbouwing van je hele huis.
Een verbouwingshypotheek kan verschillende vormen aannemen:
Ook kun je direct bij het kopen van een huis je verbouwing laten meefinancieren.
Je verbouwing met een hypotheek financieren is vaak een aantrekkelijke optie, omdat je over je hypotheek minder rente betaalt dan over een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Ook heb je zekerheid over je maandlasten en (als je voor annuïtair of lineair aflossen kiest) over de aflossing van je hypotheek.
Je kunt niet zonder meer het budget dat je voor je verbouwing nodig hebt aan hypotheek krijgen. Hiervoor zal je inkomen opnieuw getoetst worden. Ook mag de hypotheek altijd maximaal 100% van je woningwaarde zijn. Nu is de bank gelukkig coulanter als het om een verbouwing gaat. Soms kan een verbouwing waardevermeerderend zijn. In zo’n geval wordt uitgegaan van de woningwaarde plus de waardevermeerdering die de verbouwing oplevert.
Om te bepalen of jouw woning voldoende waard is om een verbouwingshypotheek te krijgen, moet je een taxatie laten doen. Een taxateur beoordeelt daarbij hoeveel jouw woning (in de toekomstige verbouwde staat) waard is.
Het is dus lastig om snel online je verbouwingshypotheek te berekenen. Daarvoor is onder andere inzicht in je verbouwplannen nodig.
Wil je een eerste idee hebben van wat je kunt krijgen aan hypotheek? Bereken dan via onze tool alvast je maximale leencapaciteit.
Voor elke hypotheek betaal je maandelijks een bedrag aan rente. Je betaalt dus ook rente voor een verbouwingshypotheek. Hoeveel dat is, hangt er onder andere van af wat de looptijd van je hypotheek en de rentevaste periode zijn en of je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Bekijk op onze site de actuele rentestanden om een beeld te krijgen van gangbare rentepercentages op dit moment.
Naast rente krijg je mogelijk te maken met aflossing. In principe los je je hypotheek in dertig jaar tijd af. Dat is in elk geval zo bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek is tussentijds aflossen niet verplicht. Wel moet je die hypotheek aan het eind van de looptijd volledig afgelost hebben.
Kun je niet wachten om jouw verbouwplannen te realiseren? Dan is de eerste stap een berekening maken van je budget voor een verbouwing en bepalen welke opties je hebt om je verbouwing te financieren.
Nieuwsgierig geworden? Ga gratis in gesprek met een van onze Hypotheekexperts. Dan weet je precies wat er voor jou mogelijk is.