9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Wat is een levenhypotheek? Alles wat je moet weten!


Romy Veul door Romy Veul op 12-01-2023
95x gelezen
2 min.

Bij een levenhypotheek los je niet af gedurende de looptijd, maar stort je geld in een levensverzekering. Met de uiteindelijke uitkering van die verzekering los je de hypotheek in één keer af aan het eind van de looptijd. Een levenhypotheek kon je tot 2013 afsluiten. Lees hier alles wat je over deze hypotheekvorm moet weten. Wat is een levenhypotheek? En wat kun je doen als je er één hebt lopen?

Levenhypotheek

Wat is een levenhypotheek?

Sluit je een hypotheek af? Dan kun je op dit moment kiezen voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en/of een aflossingsvrije hypotheek. Maar tot 2013 kon je ook diverse andere hypotheekvormen afsluiten, zoals een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of levenhypotheek. Over die laatste gaat dit artikel.

Kenmerkend voor dit type hypotheek is dat je maandelijks een bedrag aan hypotheekrente en verzekeringspremie betaalt. Je hebt geen verplichte maandelijkse aflossing. Aan het eind van de looptijd keert de levensverzekering een bedrag uit; daarmee kun je de hypotheek volledig of gedeeltelijk aflossen.

Het geld dat je in de levensverzekering steekt, wordt voor je belegd. Hoeveel je aan het eind van de looptijd bij elkaar hebt gespaard, hangt dus af van het rendement op je beleggingen. Je hebt geen volledige zekerheid dat je uiteindelijk voldoende rendement hebt behaald om de hele hypotheek af te lossen.

Overlijdt degene die de hypotheek heeft afgesloten? Dan betaalt de verzekeraar de uitkering van de levensverzekering na overlijden in plaats van aan het eind van de looptijd.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een levenhypotheek heeft als voordeel dat je vermogen opbouwt zonder dat je daar vermogensbelasting over hoeft te betalen. Ook ben je zeker van stabiele maandlasten gedurende de looptijd. En doordat je niet aflost, heb je optimaal profijt van hypotheekrenteaftrek.

Het nadeel is dat de hypotheekvorm niet zo flexibel is. In de eerste tien jaar na afsluiten is het bijvoorbeeld niet voordelig om je polis af te kopen. Maar het belangrijkste nadeel is dat je rendement onzeker is. Het kan dus zijn dat je aan het eind van de looptijd een restschuld overhoudt en daardoor eigen spaargeld moet inleggen voor de aflossing of je woning moet verkopen.

Wat als je een levenhypotheek hebt lopen?

Je kunt geen levenhypotheek meer kiezen wanneer je als starter een hypotheek afsluit. Wel kan het zijn dat je deze hypotheekvorm eerder hebben afgesloten. In zo’n geval mag je je bestaande levenhypotheek meenemen als je gaat verhuizen. Andere opties zijn dat je je hypotheek oversluit of omzet. Verder heb je de optie om tussentijds extra af te lossen.

Oversluiten is mogelijk gunstig, mits de huidige hypotheekrente niet hoger ligt dan wat jij nu aan rente betaalt. Ook prettig is dat je bij oversluiten kunt kiezen voor een hypotheekvorm die minder onzekerheid met zich meebrengt dan een levenhypotheek. Bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek ben je er bijvoorbeeld wel van verzekerd dat je hypotheek aan het eind van de looptijd volledig is afgelost.

Laten kijken naar jouw hypotheek?

Heb jij een levenhypotheek lopen en heb je daar vragen over? Onze Hypotheekexperts kunnen je adviseren of deze hypotheekvorm bij je past of dat je met een ander type hypotheek gunstiger uit bent.

Benieuwd naar jouw opties? Plan alvast een kennismaking in met een van onze Hypotheekexperts. Gratis en voor niets! Zij vertellen je graag meer over jouw hypotheek en mogelijkheden.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6