9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Hoofdelijke aansprakelijkheid, wat is dat?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
77x gelezen
2 min.

Misschien ben je de term ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ in je hypotheekvoorwaarden tegengekomen. In de hypotheekwereld is het een belangrijk concept. Het gaat over wie de bank aansprakelijk kan stellen als je je maandlasten niet betaalt. Hoe wordt bepaald wie aansprakelijk is? Er gelden wat regeltjes voor. Daarover hieronder meer.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Wat betekent hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoofdelijke aansprakelijkheid is niet hetzelfde als eigenaar zijn van de woning. Je kunt ook hoofdelijke aansprakelijkheid hebben zonder dat je in het huis woont. Dat is bijvoorbeeld zo als ouders garant staan voor hun kind.

Maar in principe geldt dat je in je eentje hoofdelijk aansprakelijk bent als je alleen een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit. En koop je een huis met een partner? Dan zal de bank jullie allebei vragen om hoofdelijk aansprakelijk te worden.

Wat dat concreet inhoudt? Degene met hoofdelijke aansprakelijkheid is na het tekenen van de hypotheekakte verantwoordelijk voor het betalen van de maandlasten. De rente en (in veel gevallen) aflossing dus. Betaalt diegene de maandlasten niet? Dan kan de bank de persoon met hoofdelijke aansprakelijkheid aansprakelijk stellen voor de schuld.

Hoe zit dat bij samenwonen, trouwen of partnerschap?

Wanneer je gaat samenwonen in jouw huis, wordt je partner niet per definitie hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Dat is pas het geval als je partner een deel van jouw woning koopt en als jullie daarvoor de hypotheekakte officieel laten aanpassen.

Ook als je trouwt in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap aangaat, is de ander niet direct hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Vanaf 2018 is er een beperkte gemeenschap van goederen. Daardoor geldt: pas als jullie het officieel laten maken bij de notaris, krijgt je partner ook hoofdelijk aansprakelijkheid.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kan het zijn dat één van jullie in het huis blijft wonen. Je krijgt dan vaak te maken met ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat de partner die vertrekt vanaf dat moment niet meer hoofdelijk aansprakelijk is. De aansprakelijkheid ligt alleen nog bij de partner die in het huis blijft wonen.

Dat ontslag regelen, is niet zo gepiept. Hiervoor moet de partner die in het huis blijft wonen de vertrekkende partner uitkopen. Oftewel: diens deel van de hypotheekschuld overnemen en de helft van de eventuele overwaarde aan de vertrekkende partner betalen. Ook moet de hypotheekaanbieder hiermee akkoord gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je huidige inkomen aan de toetsingseisen voldoet.

Hoe werkt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

Liggen jij en je ex-partner in scheiding en wil je meer weten over je mogelijkheden na een scheiding? Onze Hypotheekexperts praten je hier graag over bij; de eerste kennismaking is gratis. Of lees onze gids hypotheek en scheiden, zodat je direct op de hoogte bent van alle ins en outs.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6