9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Hoeveel kun jij lenen voor je volgende woning?

Je huis verkopen opent misschien ook weer deuren naar een nieuwe woning. Voor je toekomstige woning wil je vast weten hoeveel jij precies kunt lenen. Dat bereken je heel eenvoudig via onze handige rekentool. Je krijgt direct een indicatie voor jouw maximale hypotheek.

Bereken je maximale hypotheek

Hoofdstuk 1

Wel of geen makelaar inschakelen?

Eén van de eerste keuzes die je moet maken voor je huis verkopen is deze: wel of geen makelaar inschakelen voor de verkoop? That’s the question. Veel Nederlanders kiezen ervoor om dit wel te doen. Een makelaar vraagt dan misschien een klein bedrag (een percentage van de verkoopprijs of een vaste prijs), maar kan je wel goed door het verkoopproces heen helpen. Een makelaar helpt je om een goede prijs voor je huis te krijgen en weet precies welke stappen je moet zetten. En je makelaar kan je een deel van die stappen uit handen nemen.

Een aantal dingen zelf doen?

Besef ook dat de makelaar niet het hele totaalpakket hoeft op te pakken. Misschien kun je zelf bepaalde stappen oppakken. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van je woning of het begeleiden van de bezichtigingen. Overleg met je makelaar hoe jullie de taken kunnen verdelen. Dat kan kosten schelen. Ook bestaan er online makelaars, die soms iets voordeliger zijn dan lokale makelaarskantoren.

Volledig zonder makelaar?

Zonder een makelaar je huis verkopen kan ook. Daar gaat wel extra werk in zitten. Als je een makelaar inschakelt, kan hij/zij je bij veel van de volgende stappen begeleiden. Regel je de verkoop zelf? Dan zal je bijvoorbeeld zelf veel tijd kwijt zijn aan bezichtigingen. Ook moet je zelf de onderhandelingen doen; een makelaar kan je vaak helpen om een hoger bedrag aan de verkoop over te houden dan als je dit zelf doet.

Hoofdstuk 2

Eerst kopen of eerst verkopen?

Ben je erover uit wat je met die kwestie wilt doen? Dan is er nóg een belangrijke vraag om jezelf te stellen: wil je eerst je huidige woning verkopen of eerst een nieuwe woning kopen?

Een lastige vraag:

  • Aan de ene kant is het voordelig om eerst je huidige woning te verkopen, zodat je zeker weet hoeveel geld je hebt om een nieuwe woning te financieren. Je hoeft dan niet bang te zijn voor dubbele hypotheeklasten.
  • Aan de andere kant worden woningen op de huidige markt razendsnel verkocht. Als je dan nog geen nieuwe woning hebt, kan het zijn dat je een tijdje moet overbruggen. Bijvoorbeeld door tijdelijk in een huurwoning te wonen.

Tip: overbruggingskrediet

Houd er rekening mee dat je na de verkoop van je huis misschien al snel je woning uit zal moeten. Daarom kiezen veel verkopers ervoor om eerst naar een nieuwe woning op zoek te gaan voordat ze hun huis te koop zetten. Heb je een periode te overbruggen waarin je huidige woning nog niet is verkocht, maar je al wel in je nieuwe woning woont? Dan kan een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Dankzij dit krediet kun je al voordat je huis is verkocht de overwaarde op je woning gebruiken om je nieuwe woning te financieren.

Ben je benieuwd wat voor jou gunstig is: eerst kopen of eerst verkopen? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl adviseert je graag vrijblijvend over jouw opties voor de financiering van je nieuwe woning. Plan een gratis oriëntatiegesprek in.

Plan een oriëntatiegesprek

Hoofdstuk 3

Het voorbereidende werk

Heb je je keuze gemaakt en weet je zeker dat je je woning wilt verkopen? Dan gaat aan de verkoop van je huis de nodige voorbereiding vooraf. Zo zal je informatie moeten verzamelen en je woning verkoopklaar moeten maken. Ook is het handig om je te verdiepen in een goede vraagprijs. Lees hieronder wat die stappen precies inhouden.

Bepaal je vraagprijs

Als je je woning verkoopt, wil je er een goede prijs voor krijgen. Misschien kun je je woning zelfs met overwaarde verkopen. Maar wat is een passende vraagprijs? Dat bepaal je aan de hand van je woningwaarde. Die waarde is onder andere afhankelijk van de ligging van je huis, de staat van je woning en het aantal vierkante meters.

Let op: de vraagprijs van je woning verschilt vaak van je woningwaarde. Vaak is de vraagprijs strategisch iets lager gekozen dan de waarde van de woning. Mensen zijn dan namelijk eerder geneigd om te overbieden. Een makelaar kan je hier goed advies over geven.

Wil je dit graag zelf uitzoeken? Dan kun je daarvoor de volgende bronnen gebruiken:

  • Vraag een waarderapport op bij Calcasa.nl. Deze site bepaalt jouw woningwaarde aan de hand van een aantal factoren, zoals de waarde van andere huizen in je buurt, de voorzieningen in de wijk en de gemiddelde prijs per vierkante meter in jouw regio.
  • Check de WOZ-waarde van je woning in het Kadaster. Dit is niet je actuele woningwaarde (de WOZ-waarde is de waarde van je woning in januari vorig jaar), maar geeft je wel een beeld.
  • Kijk rond op Funda. Hoeveel wordt er gemiddeld gevraagd voor andere woningen in de buurt? Dit kan je een beeld geven van een mogelijke vraagprijs.

Energielabel opvragen

Ook belangrijk ter voorbereiding is om het energielabel voor je woning aan te vragen. Dit is een letter van A (of zelfs A+, A++ of A+++) t/m G die aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is. Een A-label betekent bijvoorbeeld dat er zo min mogelijk energie verloren gaat en dat je woning goed geïsoleerd en energiezuinig is. Een G-label laat zien dat er nog veel winst te behalen is qua duurzaamheid

Let op: vaak heb je zelf wel inzicht in het voorlopig energielabel (dat de overheid afgeeft voor elke woning), maar weet je niet wat je definitieve energielabel is. Soms zit hier verschil tussen. Een definitief energielabel wordt vaak vastgesteld door een deskundig expert. Belangrijk dus om dit op tijd aan te vragen!

Verdiep je in de staat van de woning

Maak verder een lijstje met eventuele gebreken of aandachtspunten in je woning. Als verkoper heb je een informatieplicht. Dit houdt in dat je alle informatie moet verstrekken die voor de koper mogelijk belangrijk is. Het gaat dan om eventuele gebreken en andere punten die de verkoper niet zomaar kan zien.

Heb je de woning niet zelf bewoond? Dan kan het handig zijn om een niet-bewoningsclausule op te nemen. Daarin verklaar je dat je de eigenschappen van de woning niet evengoed kent als je kunt verwachten van iemand die het huis wel zelf heeft bewoond.

Je woning verkoopklaar maken

En dan het laatste punt qua voorbereiding: je huis verkoopklaar maken. Zorg er, voordat je je woning op Funda zet, voor dat je huis er piekfijn uitziet. Pak bijvoorbeeld achterstallig onderhoud aan. Denk aan schilderwerk, een klemmende deur of een lekkende kraan.

Maak verder je woning goed schoon en ruim alle kamers zoveel mogelijk op. Hoe minder spullen er in je woning staan, hoe ruimer je huis zal lijken. Berg in het bijzonder persoonlijke spullen op. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of kindertekeningen, maar ook aan overbodige spullen in de keuken of tandenborstels in de badkamer. Hoe minder persoonlijke spullen er staan, hoe beter bezichtigers zich kunnen voorstellen dat zij in jouw woning wonen.

Het is ook een optie om een verkoopstylist in te schakelen die de interieurstyling van je woning verzorgt. Een stylist kan je woning zo neutraal mogelijk stylen en zorgt ervoor dat het huis goed uitkomt. Daardoor kun je een grotere groep mensen aanspreken.

Hoofdstuk 4

Zet je woning te koop

Is jouw woning verkoopklaar? Mooi! Dan is het nu de bedoeling om zoveel mogelijk mensen naar jouw huis te trekken. Oftewel: je mag het van de daken gaan schreeuwen dat jouw woning te koop staat.

Het eerste kanaal waar je waarschijnlijk aan denkt om dit te doen, is Funda. Logisch. Bijna alle woningzoekers starten hun huizenjacht op deze site, dus hier wil je je huis zeker op zetten. Maar er zijn ook andere kanalen waar je aan kunt denken. Deel bijvoorbeeld je Funda-advertentie ook op Facebook of in lokale Facebook-groepen. Ook Marktplaats is een mogelijke plek om je woning onder de aandacht te brengen.

Je woning op Funda? Vergeet ook dit niet!

Om je woning op Funda te kunnen zetten, heb je natuurlijk professionele foto’s en een goede verkooptekst nodig. Vaak schakelen makelaars voor de fotografie een speciale fotograaf in, die ervoor zorgt dat jouw huis zo goed mogelijk in beeld komt. Daarnaast hoort een aansprekende tekst bij de advertentie. Die zal de makelaar voor je opstellen of je kunt er zelf een tekst voor schrijven. Maak de beschrijving altijd zo volledig mogelijk. Beschrijf bijvoorbeeld ook de buurt waar je woont.

Let op: alleen makelaars kunnen je woning te koop zetten op Funda. Doe je de verkoop zelf – zonder tussenkomst van een makelaar? Dan kun je een online makelaar inschakelen, die tegen een kleine betaling jouw teksten en foto’s voor je op Funda plaatst.

Hoofdstuk 5

De bezichtigingen

Als het goed is, gaat na het online zetten van je woning het balletje snel rollen. Geïnteresseerden willen je huis graag in het echt bewonderen. Dat kan tijdens bezichtigingen of op een open dag. Vaak neemt een makelaar de bezichtigingen op zich. De makelaar leidt bezichtigers rond door je woning en beantwoordt hun vragen.

Tips voor je bezichtiging

Regel je de verkoop zelf? Dan zal je ook zelf de bezichtigingen moeten begeleiden. In dat geval is het belangrijk om je goed voor te bereiden op vragen van kijkers of van hun aankoopmakelaar. Wees ook voorbereid op kritische vragen over details als vocht in de muren, enkel of dubbelglas of de leeftijd van de cv-ketel. Verdiep je dus van tevoren in dat soort details.

Nog een pro-verkooptip uit makelaarsland: bak een appeltaart. Zo geef je de bezichtigers een warm welkom en laat je je huis ook nog eens heerlijk geuren. (En met een beetje mazzel kun je zelf ’s avonds ook nog een stukje taart eten om een succesvolle bezichtigingsdag af te sluiten.)

Hoofdstuk 6

Onderhandelen maar!

Zijn mensen na de bezichtiging razend enthousiast over je woning? Dan zullen ze hopelijk een bod uitbrengen. Met een beetje mazzel ontvang je een aantal biedingen op je woning. Daarna kan het onderhandelen beginnen. Je kunt niet alleen over de prijs onderhandelen, maar ook over de ontbindende voorwaarden. Zo kom je samen tot een goede prijs en tot voorwaarden waarin beide partijen zich kunnen vinden.

Onderhandelen, zo werkt dat!

Let op: je mag met meerdere geïnteresseerden tegelijk onderhandelen. Ook hoef je de woning niet voor de vraagprijs te verkopen. Je mag daar onder of boven gaan zitten. Een makelaar kan je hierover adviseren. Kijk ook waarin je de ander tegemoet kunt komen. Kun je de overdrachtsdatum bijvoorbeeld vervroegen als een potentiële koper daarom vraagt?

Zijn jullie het eens geworden over de prijs en de andere voorwaarden? Mooi! Dan is een belangrijke stap in het proces van je huis verkopen gezet.

Hoofdstuk 7

De koopakte

Zodra je een bod hebt geaccepteerd, gaan jullie dit zwart op wit zetten. In de koopakte staan alle afspraken die je met de koper van je woning maakt. In deze akte vermeld je bijvoorbeeld de verkoopprijs, de datum van de sleuteloverdracht en de ontbindende voorwaarden van de koper. Ook vermeld je in de koopakte wat de kopers van je overnemen. Denk bijvoorbeeld aan specifieke meubels, de vloeren, de gordijnen en bepaalde keukenapparatuur.

Model koopovereenkomst

Heb je een makelaar? Dan zal hij of zij de koopakte voor je opstellen volgens de normen daarvoor. Als je zelf je woning verkoopt, zal je zelf de akte moeten maken. Tip: gebruik hiervoor de model koopovereenkomst van Vereniging Eigen Huis als uitgangspunt.

Bij oudere woningen kun je een ouderdomsclausule opnemen in de koopovereenkomst. Daarmee verklaar je dat de woning door zijn ouderdom een lagere bouwkwaliteit heeft dan nieuwere woning.

Wat betekent het tekenen van de koopakte?

De koopakte is het voorlopig koopcontract, dat je samen met de koper bij de notaris ondertekent. Let op: zo vrijblijvend als “voorlopig koopcontract” klinkt, is het zeker niet. De koper heeft drie dagen bedenktijd om het koopcontract te ontbinden; jij als verkoper zit direct na het tekenen aan de verkoop vast.

Na die drie dagen is het koopcontract ook voor de koper definitief. Als jij of de kopende partij het contract alsnog wilt ontbinden, moet je daarvoor een percentage van de koopsom (vaak 10%) aan de andere partij betalen als boete.

Is de koopakte ondertekend? Dan gaat de koper aan de slag om de financiering voor de woning te regelen. De koper heeft een aantal weken de tijd om dit in orde te maken.

Hoofdstuk 8

Sleutel naar de nieuwe eigenaar

Daarna is het emotionele en mooie moment daar: de sleuteloverdracht. De overdracht vindt plaats op een door jullie overeengekomen datum bij de notaris. Eerst ga je nog een laatste keer met de koper door je woning heen voor een inspectie. Zo kan de koper zien dat het huis inderdaad wordt opgeleverd in de afgesproken staat. Ook schrijven jullie samen de meterstanden op.

Op naar de notaris!

Daarna gaan jullie allebei naar de notaris om daar de verkoop officieel te maken en de huissleutel aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. De notariskosten voor het voorlopige en definitieve koopcontract zijn overigens voor rekening van de koper.

Hoofdstuk 9

En de hypotheek dan?

Nu weet je heel veel over het verkopen van je huis. Maar dan rest nog één vraag: hoe zit het met de hypotheek als je gaat verhuizen? Dat is waar wij als enthousiaste hypotheekexperts om de hoek komen kijken. Of je nu vragen hebt over je huidige hypotheek, over je mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek of over de overwaarde of restschuld – onze experts staan klaar om jouw hypotheekvragen te beantwoorden.

Hieronder beantwoorden we er alvast een paar voor je. Wil je persoonlijk met een Hypotheekexpert in gesprek gaan? Stuur ons een bericht! Wij plannen graag een gratis oriëntatiegesprek met je in.

Vraag een oriëntatiegesprek aan

Wat doe je met je hypotheek?

Er zijn een aantal keuzemogelijkheden voor wat je met je bestaande hypotheek doet. Neem je je hypotheek bijvoorbeeld mee naar je volgende woning? Of sluit je een nieuwe hypotheek af? Je hypotheek meenemen kan soms gunstig zijn, bijvoorbeeld als je eerder een hypotheek met lage rente hebt afgesloten. Wel is dit aan een aantal voorwaarden gebonden. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen en adviseert je graag wat gunstig is in jouw situatie.

Hoe zit het met de overwaarde?

Verkoop je je woning voor meer dan het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Die overwaarde komt vrij zodra je je woning verkoopt. Let wel op: in principe neem je dit bedrag mee voor de financiering van je volgende woning (of een verbouwing ervan). Je krijgt het bedrag dus niet zomaar op je spaarrekening gestort. Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan ligt het net wat anders. Lees over al deze vragen meer in het artikel ‘Overwaarde op je huis gebruiken, hoe zit dat?’.

Wat als je een restschuld hebt?

Verkoop je je woning juist voor minder dan het openstaande bedrag aan hypotheek? Dan heb je een restschuld. Geen zorgen. In sommige gevallen kun je je restschuld meefinancieren in je volgende hypotheek. Hoe dit precies zit en of dit voor jou mogelijk is, zoekt een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl graag voor je uit.

Meer weten?

Nu weet je alles over je huis verkopen en wat daarbij komt kijken. Moeilijk? Valt mee. Vooral leuk eigenlijk. Want waar een deur sluit, opent letterlijk ook weer een nieuwe deur. In dit geval misschien wel die van jouw droomwoning.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe huis? En wat jouw mogelijkheden zijn voor je hypotheek? Plan een afspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Een kennismaking is altijd gratis. En je zit nergens aan vast.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6