9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Bod onder voorbehoud van financiering


Romy Veul door Romy Veul op 08-10-2021
830x gelezen
4 min.

Veel huizenkopers kiezen bij het bieden op een huis voor een bod onder voorbehoud van financiering. Mocht je dan de financiering voor het huis toch niet geregeld krijgen, kun je nog kosteloos onder de aankoop uit. Zo bespaar je jezelf een flinke boete en een hoop gedoe als de hypotheek lager uitpakt dan gehoopt.

Bod onder voorbehoud van financiering

Wat betekent voorbehoud financiering?

Zodra je – ongetwijfeld dolenthousiast over je potentiële nieuwe droomhuis – een bod uitbrengt, kun je daarbij één of meerdere ontbindende voorwaarden opnemen. De meest gebruikte daarvan is voorbehoud van financiering.

Het zit namelijk zo: het bod dat je uitbrengt op een woning, is gebaseerd op wat je denkt te kunnen betalen voor een huis. Het gaat dan om wat je te besteden hebt vanuit je eventuele spaargeld, de mogelijke overwaarde op je eerdere huis en je af te sluiten hypotheek. Maar wat nu als je hypotheek door omstandigheden te laag uitvalt? Of als je huidige woning toch een stuk minder opbrengt? Dan kun je in de problemen komen met de financiering van je huis.

De volgende vraag die in je opkomt, is waarschijnlijk: kan ik in zo’n situatie nog onder de koop uit? Het antwoord is hopelijk al een hele geruststelling. Als je aangeeft dat je bod onder voorbehoud van financiering is, kun je de koop nog ontbinden zodra je de financiering niet rond krijgt. Voorwaarde is wel dat je kunt aantonen dat je aangevraagde hypotheek inderdaad onvoldoende is en dat een hogere hypotheek afsluiten niet mogelijk is.

Waarom een bod onder voorbehoud van financiering?

Als je geen voorbehoud van financiering en ook geen andere ontbindende voorwaarden opneemt bij je bod, zit je na de bedenktijd aan de koop vast. Zodra je het voorlopige koopcontract hebt ondertekend, heb je wettelijk 3 dagen bedenktijd waarin je nog boetevrij onder de koop uit kunt. Maar na die 3 dagen is de koop definitief. Zo “voorlopig” als het klinkt, is een voorlopig koopcontract dus niet.

Als je dan de financiering niet rond zou krijgen, ben je de kopers alsnog een boete verschuldigd voor het ontbinden van de koopovereenkomst. Die boete is helaas niet mis. Houd rekening met zo’n 10% van de koopsom. Ja, ook als je er zelf niet direct iets kunt doen, maar simpelweg de financiën niet rond krijgt.

Een voorbehoud van financiering bespaart je dit mogelijke scenario. Met dit voorbehoud kun je nog wel onder de aankoop uit zonder betaling van een boete als je niet binnen de gestelde termijn de financiering voor je woning rond hebt gekregen.

Of toch bieden zonder voorbehoud van financiering?

Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een bod zonder voorbehoud van financiering. Dit brengt risico’s met zich mee als je niet 100% zeker weet dat je voldoende hypotheek kunt krijgen. Wel kan het in jouw voordeel werken om het huis te krijgen. Dat jij geen voorwaarden stelt voor de koop, geeft de verkopende partij namelijk meer zekerheid dat de koop bij jou wel doorgaat.

Over het algemeen raden wij aan om enkel zonder voorbehoud van financiering te bieden als je absoluut zeker weet dat de financiering gaat lukken. Anders kleeft er een groot financieel risico aan. Namelijk de boete, die qua bedrag niet bepaald mis is.

Bod onder voorbehoud financiering uitbrengen, zo werkt dat!

Het uitbrengen van een bod op een woning gaat bij elke woning anders. Op deze oververhitte woningmarkt is bieden op inschrijving een veelgebruikte biedingsmethode. Je mag dan maar één bod uitbrengen en moet vervolgens maar afwachten of dat als hoogste uit de bus komt, of dat iemand anders je heeft overboden.

Eventueel kan een aankoopmakelaar je helpen bij het bepalen van een goede tactiek voor bieden op een huis. Ook heb je met een aankoopmakelaar vaak een streepje voor op anderen zonder makelaar, omdat de aankoopmakelaar voor jou apart met de verkoopmakelaar in gesprek kan gaan.

Een bod uitbrengen kun je bijvoorbeeld via de telefoon, via e-mail of via een speciaal formulier van de verkopend makelaar doen. Hoe dan ook is het belangrijk om je bod altijd zwart op wit te zetten. Ook omdat je jouw eventuele ontbindende voorwaarden er dan bij kunt vermelden. Naast een voorbehoud van financiering, kun je bijvoorbeeld ook denken aan een voorbehoud verkoop eigen woning of een voorbehoud van bouwkundige keuring.

Bij een voorbehoud van financiering maak je ook (als je bod geaccepteerd wordt) altijd afspraken over wanneer de financiering precies moet rond zijn. Meestal geldt dat je tot zes weken na ondertekening van het voorlopig koopcontract de tijd hebt om de financiering te regelen. Alleen als de financiering op die datum niet rond is, kun je onder de koop uit. Soms is het mogelijk om de ontbindende voorwaarden te verlengen, bijvoorbeeld als de hypotheekaanbieder minder snel op je aanvraag reageert dan gedacht. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.

Wat als je de financiering niet rond krijgt?

Als je onder voorbehoud van financiering hebt geboden, is er in dit geval geen man overboord. Althans, het is natuurlijk heel vervelend dat de koop niet door kan gaan. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je nu een paar (tien)duizend euro boete moet betalen aan de verkopers.

Wel is het belangrijk dat je proactief en zwart op wit aan de verkopers kenbaar maakt dat je de financiering niet rond hebt gekregen. Doe dit altijd in een brief die je aangetekend verstuurt en stuur ook een kopie daarvan naar de notaris. Bovendien moet je bewijzen dat je de financiering inderdaad niet kunt rond krijgen. Lever bijvoorbeeld een afwijzing van de hypotheekaanbieder of een gekregen document van de hypotheekadviseur aan waaruit dit blijkt.

Het is ook cruciaal om dat binnen de afgesproken termijn te doen. Alleen dán mag je de koop ontbinden als niet aan de financieringsvoorwaarde is voldaan.

Tip: zoek van tevoren goed uit hoeveel jij kunt lenen

Als de koop onverhoopt toch niet door kan gaan, is dat natuurlijk – op z’n zachtst gezegd – een flinke domper. Voor de verkoper, die nu zijn huis opnieuw in de verkoop moet zetten. Maar ook voor jou: jij moet je verhuisplannen in de ijskast zetten of moet naar een nieuwe woning op zoek gaan.

Daarom is het ook verstandig om al vóórdat je gaat oriënteren op woningen goed uit te zoeken hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt. Onze tool geeft hiervoor alvast een eerste indicatie.

Wil je exact weten wat jouw leenmogelijkheden zijn voor een hypotheek? Maak dan een gratis eerste afspraak met een van onze hypotheekexperts. Zij kunnen al in een eerste vrijblijvend gesprek voor je uitzoeken wat jij aan hypotheek kunt krijgen. Zo kun jij vervolgens goed voorbereid Funda afstruinen

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6