9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Bieden op een huis: hoe gaat dat in zijn werk?


Romy Veul door Romy Veul op 06-02-2024
1733x gelezen
7 min.

Wat een plaatje! De woning die je hebt bezichtigd, voldoet aan al je verwachtingen. Je weet het zeker: hier zie je jezelf wel wonen. En dus ga je een bod uitbrengen, in de hoop dat jouw naam straks op het naambordje naast de deur zal komen te staan. Maar hoe doe je dat eigenlijk, bieden op een huis? Hoe bepaal je hoeveel je biedt? En waar moet je nog meer rekening mee houden bij een bod op een huis?

Bieden op een huis

Hoe werkt bieden op een huis?

Op dit moment is de vraag naar nieuwe woningen groter dan het aanbod. Je bent dus waarschijnlijk niet de enige die hoopt een koopcontract voor dit huis te mogen tekenen. Wil je goede kansen maken tussen de andere kapers op de kust? Dan zal je een goed bod moeten uitbrengen.

Goed om te weten is dat er verschillende vormen van bieden op een huis bestaan. Vaak maakt de verkoper met zijn makelaar een keuze voor een van de volgende biedingswijzen.

Bieden op inschrijving

Veel makelaars werken op dit moment met bieden op inschrijving. Dit houdt in dat je eenmalig een bod mag uitbrengen op het huis vóór een bepaalde deadline. Na die deadline sluit de biedingsprocedure en beslissen de verkopers (samen met hun makelaar) met welke bieder ze in onderhandeling gaan. Het kan zijn dat de verkopers direct met je bod in zee gaan, maar je hebt ook kans dat ze een tegenbod doen of met je onderhandelen over de voorwaarden.

Onderhandelen over het huis

Er kan ook sprake zijn van een onderhandeling tussen jou en de verkoper. Daarbij breng jij als koper een bod uit en doet de verkoper je meteen daarna een tegenvoorstel waar jij vervolgens op reageert. Zo gaat het verder totdat jullie over het bod en voorwaarden overeenstemming hebben bereikt.

Bij deze vorm van een bod doen op een huis is het altijd belangrijk om niet te hoog te starten. Zorg ervoor dat de verkoper jouw openingsbod wel serieus neemt, maar zet niet zó hoog in dat er geen onderhandelingsruimte meer is.

Eenmalig een bod doen

Verder is het mogelijk dat jij als koper eenmalig een bod mag uitbrengen op de woning. Dit is eenvoudig voor de verkoper: hij kan het bod accepteren of afwijzen. Onderhandelruimte is er daarna niet. Je bod is direct ook het eindbod.

Je kunt ook zelf als koper besluiten dat jouw bieding een eenmalig bod (en dus een eindbod) is. Geef het als je van die biedingsvorm gebruikmaakt altijd aan bij het uitbrengen van je bod. 

Een bod uitbrengen op een huis, hoe doe je dat?

Een bod uitbrengen op een huis doe je schriftelijk, telefonisch, via e-mail of online via de verkoopmakelaar. Daarbij benoem je zowel het bedrag van het bod als eventuele voorwaarden. Ook kun je zo nodig je bod toelichten. Het is altijd belangrijk om je bod ook zwart-op-wit te zetten (bijvoorbeeld door je telefoontje op te volgen met een e-mail). Dan kunnen er geen misverstanden over ontstaan.

Gebruik voor het uitbrengen van je bod deze voorbeeldbrief voor bieden op een huis. Er gelden namelijk een aantal bieden-op-een-huis-regels. Door dit voorbeeld aan te houden, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet bij het bieden op een huis.

Je kunt zelf een bod uitbrengen op het huis of een aankoopmakelaar dit voor je laten doen.

Waar moet je rekening mee houden bij bieden op een huis?

Een bod uitbrengen op een huis doe je niet zomaar. Het gaat om veel geld, dus het is belangrijk dat je dit bedrag ook echt kunt ophoesten (in de vorm van een hypotheek aangevuld met spaargeld en eventueel overwaarde of een schenking). Daarnaast wil je natuurlijk een strategisch bod doen. Je bod moet dus hoog genoeg zijn om interessant te zijn voor de verkoper, maar ook weer niet zó hoog dat je de woning achteraf gezien ook voor veel minder had kunnen krijgen.

Daarom hieronder een aantal aandachtspunten om de biedingsprocedure slim aan te pakken.

1. Bepaal een strategisch openingsbod

De belangrijkste vraag is natuurlijk “Hoeveel bied je op het huis?”. Hiervoor zijn een aantal subvragen belangrijk:

Onderzoek het volgende:

  • Hoeveel kun je maximaal lenen en hoeveel bedraagt je budget voor het huis als je je hypotheek, spaargeld en een eventuele overwaarde bij elkaar optelt? Dat is een rekensom die je niet zomaar met een rekenmachine zelf kunt maken, omdat er de nodige kleine lettertjes en regelingen bij komen kijken. Gebruik onze maximale-hypotheek-rekentool voor een goede indicatie. Een hypotheekadviseur kan daarna nog nauwkeuriger je maximale hypotheek berekenen.
  • Onderzoek hoeveel een woning waard is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de woningwaarde-tool van Huispedia. Ook kun je rondkijken op Funda naar soortgelijke huizen; zo weet je voor hoeveel vergelijkbare woningen in dezelfde buurt te koop staan of stonden. Voorkom dat je te veel gaat bieden door ver boven de waarde van de woning te gaan zitten. Let op: de vraagprijs van een woning is vaak tactisch gekozen en ligt regelmatig bewust iets onder de marktwaarde.
  • Bepaal hoeveel onderhandelruimte er is. Als je niet je maximale bod als openingsbod doet, is er later nog ruimte om eventueel iets te stijgen.

Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen voor de aankoop van je woning? Dan kan diegene je ook adviseren over een passend openingsbod op de woning. Je aankoopmakelaar heeft ook goed zicht op de waarde van de woning en kan je vandaaruit dus advies geven over een strategisch bod.

2. Bepaal je ontbindende voorwaarden

Meestal brengen geïnteresseerden een bod uit onder ontbindende voorwaarden. Dat betekent dat de koop alleen doorgaat als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Je kunt dan, als niet aan die voorwaarden wordt voldaan, zonder boete onder de koop uit.

Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

Het is belangrijk om die voorwaarden altijd op de juiste wijze te formuleren. Ook daarmee voorkom je misverstanden en gedoe achteraf.

3. Geef het moment van sleuteloverdracht aan

Wanneer zou je in de woning willen intrekken? Natuurlijk moet je hierover overeenstemming bereiken met de verkopers; zij kunnen ook niet halsoverkop hun huis uit als ze bijvoorbeeld nog een paar maanden op de oplevering van hun nieuwbouwwoning moeten wachten. Maar je kunt hier zelf een voorstel voor doen, waar de verkopers eventueel op kunnen reageren.

Tips voor bieden op een huis

Om je op weg te helpen, volgen hieronder een paar tips voor bieden op een huis:

  • Laat je niet gek maken met overbieden. Overbieden is inderdaad soms nodig om het huis te kunnen bemachtigen. Maar bedenk altijd goed hoeveel jij maximaal aan een woning wilt uitgeven en ga daar niet boven zitten.
  • Zet je bod zwart-op-wit. Juist als je het originele bod telefonisch hebt uitgebracht. Stuur dan daarna nog een mailtje waarin je het bod en de eventuele voorwaarden nogmaals benoemt.
  • Staat de woning al een tijdje te koop? Dan hoef je waarschijnlijk minder te bieden dan bij een woning die pas net in de verkoop staat en veel geïnteresseerden trekt. Neem dat mee bij het bepalen van je bod.
  • Houd rekening met de kosten voor een verbouwing of achterstallig onderhoud. Laat eventueel een bouwkundige keuring doen om te ontdekken met hoeveel kosten je daarvoor rekening moet houden. Besef dat die kosten altijd nog bovenop je bod komen.
  • Laat je een bouwkundige keuring doen voordat je je bod uitbrengt? Gebruik de resultaten van de keuring dan ook strategisch bij het uitbrengen van je bod. Zo kan achterstallig onderhoud een goede reden zijn om met een wat lager bod weg te komen.
  • Vermeld eventueel welk deel van je bod uit spaargeld wordt betaald als je kiest voor voorbehoud van financiering. Dit kan verkopers over de streep trekken om voor jouw bod te gaan, omdat het hen zekerheid geeft dat je de financiering daadwerkelijk rond kunt krijgen.
  • Denk na over de mogelijkheid om roerende zaken over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, een bepaald op maat gemaakt meubel of de vloer. Vermeld dit ook bij het uitbrengen van je bod.
  • Schakel eventueel een aankoopmakelaar in. Die kan je helpen om precies de juiste prijs te bieden en denkt mee over een goede tactiek voor bieden.

Bod geaccepteerd, en dan?

En dan blijkt je bod opeens geaccepteerd. Wauw! Dat betekent tijd om de champagnefles te ontkurken. Maar wat komt er nu, naast het klinken met champagneglazen, nog meer allemaal op je af? Dat lees je in het artikel ‘Bod geaccepteerd en nu?’.

De koop van de woning is rond zodra het voorlopig koopcontract zowel door jou als de verkoper is ondertekend. Na ondertekening geldt voor jou als koper drie dagen bedenktijd. In die drie dagen kun je nog van de koop afzien zonder je op de voorwaarden te beroepen. Na die drie dagen kun je alleen van de koop af als niet aan één van de ontbindende voorwaarden wordt voldaan. Wil je zonder die voorwaarden van de koop af? Dan moet je als koper een boete betalen aan de verkoper van vaak zo’n 10% van de koopsom.

Is je bod geaccepteerd en heb je misschien zelfs al het voorlopig koopcontract getekend? Dan ga je in gesprek met een hypotheekadviseur om de financiering voor je woning rond te krijgen. Die zal verschillende hypotheken voor je vergelijken en een passende hypotheek voor jou aanvragen. Als het goed is, lukt dit binnen de gestelde termijn en kun jij dan vervolgens je handtekening zetten onder jouw definitieve koopcontract. Hoera, het huis is echt van jou!

Hypotheekadvies nodig?

Een bod uitbrengen op een huis begint altijd met inzicht krijgen in jouw financiële situatie. Zo weet je hoeveel jij precies kunt bieden op het huis. Onze hypotheekadviseurs duiken hier graag voor je in.

Al in een eerste vrijblijvend gesprek kom jij precies te weten hoeveel jouw budget voor je droomwoning bedraagt.

Wil je graag verder lezen? Bekijk dan ook even onze complete gids over het kopen van een huis. Boordevol uitleg en tips over elke stap in het traject. 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt bieden op een huis?

Dit hangt af van de door de verkopers gekozen biedingsstrategie. Zo is het mogelijk om te bieden op inschrijving, wordt soms gevraagd om een eenmalig bod te doen en zijn er ook woningen waarbij de koop rond komt door te onderhandelen over het huis. Informeer bij de verkoopmakelaar voor welke biedingswijze is gekozen.

Hoe moet je bieden op een huis?

Je bepaalt zelf de hoogte van je bod en brengt dit per e-mail, telefonisch, online of schriftelijk uit bij de makelaar. Hierbij vermeld je niet alleen de hoogte van je bod, maar ook onder meer eventuele ontbindende voorwaarden.

Vergeet niet om je bod en voorwaarden altijd zwart-op-wit te communiceren naar de makelaar. Zo voorkom je misverstanden achteraf.

Hoeveel moet je bieden op een huis?

Hoeveel je gaat bieden op een huis, hangt van een aantal factoren af. Zo let je hiervoor op de woningwaarde, houd je rekening met je eigen budget en kan het slim zijn om in je bod eventuele onderhandelingsruimte in te calculeren.

Verder is het slim om altijd te onderzoeken hoe lang een woning al te koop staat en of er veel andere geïnteresseerden zijn. Als de woning al een tijdje te koop staat en de interesse tegenvalt, hoef je misschien niet de hoofdprijs te bieden om het huis te bemachtigen.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6