9.8
op basis van 389 reviews.
Bel ons op
030 23 72 008

Of maak direct een afspraak
Wesley

Gemeentelijke belastingen: welke belastingen betaal je als huiseigenaar?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
639x gelezen
3 min.

Als je een eigen koophuis hebt, kun je niet onder gemeentelijke belastingen uit. Een deel van het werk dat de gemeente verricht, betalen zij met de belastinginkomsten. Je kunt daarbij denken aan allerlei soorten belasting. Denk aan onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en rioolheffing. Maar ook betaal je misschien hondenbelasting of bepaalde heffingen.

Gemeentelijke belastingen

Welke gemeentelijke belastingen betaal je?

Wat jouw gemeente aan belasting heft, is niet zomaar op een blauwe maandag bedacht. Elke gemeente is hiervoor aan allerlei wetten gebonden.

Het verschilt per gemeente met welke gemeentelijke belastingen je te maken krijgt. Gemeenten en waterschappen hebben hier veel vrijheid in, ook omdat niet elke gemeente dezelfde kosten maakt. Zo zal een gemeente als Amsterdam meer voor toeristen moeten doen dan een minder toeristisch dorp. En een gemeente aan zee maakt ook weer andere typen kosten dan een gemeente met veel bosrijk gebied.

Bij gemeentelijke belastingen kun je onderscheid maken tussen algemene belastingen en heffingen.

Algemene belastingen

De algemene belastingen zijn belastingen waarmee je bijdraagt aan de algemene middelen van de gemeente. De gemeenteraad bepaalt wat er met die belastingen gebeurt. Gemiddeld vormen de geïnde algemene belastingen zo’n 19% van de inkomsten van een gemeente.

Voorbeelden van zulke belastingen zijn:

  • onroerendezaakbelasting (OZB);
  • hondenbelasting;
  • parkeerbelasting;
  • toeristenbelasting;
  • forensenbelasting.

De onroerendezaakbelasting is verplicht voor elke eigenaar van een koophuis. Deze belasting is altijd een percentage van je WOZ-waarde. Hoeveel dit percentage bedraagt, kan per jaar verschillen. Je kunt geen bezwaar indienen tegen het tarief van de onroerendezaakbelasting. Wel kun je bezwaar maken als je verwacht dat de vastgestelde WOZ-waarde voor je woning niet klopt.

Heffingen

Daarnaast zijn er heffingen. Ook wel rechten, tarieven of leges genoemd. Hiermee betaal je rechtstreeks voor bepaalde kosten die de gemeente maakt. Deze heffingen zijn nooit meer dan wat de gemeente aan kosten hiervoor kwijt is.

De bekendste heffingen zijn deze:

  • rioolheffing (een heffing voor onder andere de afvoer van afvalwater en voor de aanleg of het beheer van het riool);
  • afvalstoffenheffing (een heffing voor het ophalen en verwerken van afval van huishoudens);
  • reinigingsheffing (een heffing voor het zuiveren van afvalwater).

Hoeveel betaal je de gemeente aan belasting?

Wat je jouw gemeente aan belasting betaalt, hangt sterk af van de gemeente waar je woont en ook van jouw persoonlijke situatie. Zo moet je als hondeneigenaar hondenbelasting afdragen; een belasting die je uiteraard niet hebt als je alleen een konijn als huisdier hebt.

Op de website van de gemeente waar jij woont, kun je precies teruglezen wat jouw gemeente aan belasting heft.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je gemeentelijke belastingen betalen?

De meeste gemeentelijke belastingen betaal je één keer per jaar. Welke belastingen je betaalt, hangt af van jouw situatie. Zo betaal je onroerendezaakbelasting alleen als koophuiseigenaar, niet als je een huurwoning hebt. En hondenbelasting betaal je, vanzelfsprekend, alleen als je een trouwe viervoeter in huis hebt. Rioolheffing, afvalstoffenheffing en reinigingsheffing betaalt elke inwoner van een gemeente, ook als je een huurwoning hebt.

Wat zijn gemeentelijke belastingen?

Dit zijn belastingen die je aan de gemeente moet afdragen, deels voor het afdekken van de gemeentelijke kosten (bijvoorbeeld voor het ophalen en verwerken van afval), deels voor de algemene middelen waarmee de gemeente haar plannen bekostigt.

Welke kosten maak je nog meer als huiseigenaar?

Als je een woning koopt, krijg je met nog meer vaste lasten te maken. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen voor je huis, kosten voor elektriciteit en gas en een eigenwoningforfait. Gelukkig profiteer je aan de andere kant ook van aftrekposten voor je woning.

Ben je benieuwd hoe jouw financiële plaatje eruitziet als je een eigen woning koopt? En wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen?

Bereken op onze site alvast je maximale hypotheek. En ontdek in het stappenplan huis kopen hoe jij jouw budget voor een woning kunt bepalen.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.6